Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland wil deze week beslissen over versoepelingen voor gevaccineerden

Kort nieuws - 4 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland wil nog deze week versoepelingen invoeren voor gevaccineerden en voor mensen die van Covid-19 zijn genezen. Als het parlement eind deze week met het wetsvoorstel over de versoepelingen instemt, zouden ze zaterdag al kunnen ingaan. 

Gevaccineerden en mensen die van Covid-19 zijn genezen, kunnen als de versoepelingen ingaan weer zoveel mensen zien als ze willen, voor hen vervallen de contactbeperkingen. Ook aan de avondklok, die in regio's met veel besmettingen geldt, hoeven ze zich dan niet meer te houden. Ze moeten wel een bewijs kunnen laten zien dat ze zijn ingeënt met een in de EU toegelaten vaccin. Verder hebben ze dezelfde rechten als mensen met een negatieve test: ze mogen winkelen op afspraak of naar de kapper. In veel deelstaten is die laatste versoepeling al ingevoerd.

Volgens het wetsvoorstel hebben Duitsers die terugkomen uit risicogebieden en die zijn gevaccineerd of van Covid-19 zijn genezen, ook geen negatieve test meer nodig. Ze hoeven dan ook niet meer in quarantaine. Op dit moment is onduidelijk of dit ook geldt voor Nederlanders en mensen uit andere Europese landen die naar Duitsland reizen.

Inwoners van Duitsland die terugkomen uit virusvarianten-gebieden of die contact hebben gehad met iemand die besmet is met een virusvariant, moeten wel nog steeds in quarantaine. Artsen dringen er op aan dat de testplicht voor reizigers uit risicogebieden blijft bestaan, omdat Duitsland anders het zicht verliest op de virusmutaties die het land binnen komen.

Regeringspartijen CDU/CSU en SPD zijn het maandag eens geworden over het wetsvoorstel van minister van Justitie Christine Lambrecht (SPD) over de versoepelingen. Naar verluidt beslist de Bondsdag er donderdag over. De Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, komt er vrijdag in een speciale zitting voor samen.

Eigenlijk was het Bondsraad-overleg op 28 mei gepland, maar de regering wil gevaccineerden en genezenen hun grondrechten zo snel mogelijk teruggeven. Daarbij speelt volgens Duitse media ook een rol dat er meerdere klachten zijn ingediend bij het Constitutioneel Hof in Karlsruhe, bijvoorbeeld over het feit dat er bij coronaregels als de avondklok geen onderscheid wordt gemaakt tussen gevaccineerden en mensen die niet zijn ingeënt.

De mondkapjesplicht en de afstandsregels blijven als de wet wordt aangenomen wel voor iedereen gelden, dus ook voor gevaccineerden en mensen die van Covid-19 zijn genezen. Lees meer bij de TagesspiegelDer Spiegel en Tagesschau

Meer informatie over alle reisregels en andere coronamaatregelen in Duitsland is te vinden in de Veelgestelde vragen op deze site

Reacties

Ron - 28 mei 2021 15:05

Waarom wordt Nederland nu nog als hoog risico gebied gezien (=200 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per 7 dagen). Voor Nederland komt dat dus neer op 34.000 besmettingen per week. Hier zitten we inmiddels al enige dagen ruim onder.

Reageer
Ditgaatjeniksaan - 14 mei 2021 14:39

Wauw! Wat onredelijk regels zeg!! Ik vindt dat Duitsland en Duitsers grenzen dicht moeten als ze wel hier in Nederland mag reizen en Nederlanders mogen helemaal niks! Stik toch lekker met je versoepeling!! Wij Nederlanders zijn meer dan zat!! Wij hebben meer dan recht op om te reizen zonder vaccinatie bewijs en test bewijs te laten zien!! Dit is gewoon geld scoren voor de overheid!!

Reageer
Marja Verburg Ditgaatjeniksaan - 17 mei 2021 17:25

2/2: De uitzonderingen die Duitsland voor gevaccineerden maakt, gelden voor mensen met een vaccinatiebewijs in het Duits, Engels, Frans, Spaans en Italiaans. Nederland geeft voor zover wij kunnen nagaan Nederlandstalige vaccinatiebewijzen uit. Als Nederlanders een vaccinatiebewijs in het Engels hebben, gelden de Duitse versoepelingen ook voor hen. Zie: https://duitslandinstituut.nl/artikel/43899/duitsland-accepteert-nederlandstalig-vaccinatiebewijs-niet
Mvg, de redactie

Marja Verburg Ditgaatjeniksaan - 17 mei 2021 17:22

1/2 De Duitse en de Nederlandse reisregels gelden voor iedereen. Duitsers die in NL zijn geweest, moeten als ze teruggaan naar Dld ook een negatieve test bij zich hebben en evt in quarantaine. Nederlanders die bv voor werk of familiebezoek naar Dld moeten, hoeven niet in quarantaine. Dat de Duitse regels voor reizigers uit NL (Nederlanders en Duitsers) nu tijdelijk strenger zijn, is omdat in NL het aantal besmettingen zo hoog is.

Aangepast op 2021-05-17 17:25:49

Jan Raaijmakers - 11 mei 2021 12:49

Ik ben het met de ' geen azijnzeiker' eens. Wat wonen in Nederland toch godvergeten veel zanikers/ zeverzakken. Laat je niet vaccineren heb schijt aan de regels en jank omdat je niet kunt doen wat je momenteel wil.

Reageer
S.P de Boer - 9 mei 2021 09:25

Heb een huis in Duitsland, kan daar nu al langer dan een jaar niet vrij heen reizen.
Mag wel de belastingen betalen zoals Zweitwohnungsteuer etc. Moet dit jaar zelfs ongeveer 1000,00 euro meebetalen aan een nieuwe waterzuivering in het dorp. Hoezo een vrij Europa?
De grenzen zijn gewoon weer terug voor ons dan. Alle Duitsers rijden wel vrij naar hun huisjes en boten in Nederland.

Reageer
Marja Verburg S.P de Boer - 10 mei 2021 16:30

Duitsers die langer dan 24u in Nederland zijn geweest moeten bij terugkeer in Dld ook een negatieve test laten zien. En als ze niet voor werk of familiebezoek in NL waren, moeten ze in Dld ook in quarantaine. Als u naar Dld wilt en u zich aan de meld-, test- en quarantaineregels houdt, kunt u gaan.
Mvg, de redactie

Harry S.P de Boer - 10 mei 2021 15:36

Ik heb een 2e huis en ik klaag, zijn mensen die helemaal geen eigen huis hebben en die hoor je niet

Ton - 5 mei 2021 10:27

Lijkt wel of de hele wereld gek is.
Discriminatie op geloof, afkomst enzo is bij de wet strafbaar.
Nu gaan we degene zonder vaccinatie discrimineren ??? Van overhandswege mag dat dus wel ? Hoop op een gezondverstands beslissing.

Reageer
Marja Verburg Ton - 10 mei 2021 15:36

U bent niet verplicht u te laten vaccineren.Met een negatieve test heeft u dezelfde rechten als gevaccineerden. Er is geen sprake van discriminatie.
Mvg, de redactie

Ingr5 Ton - 7 mei 2021 16:42

Helemaal mee eens Ton

Joke Hartkamp - 4 mei 2021 22:16

Pure chantage en hoezo een mondkapje en 1,5 meter afstand als dat vaccin zo zaligmakend is? Het is een groot ondrrdrukkingsspel wat er wordt gespeeld. Ik blijf nog liever binnen dan dat ik hier aan mee doe.

Reageer
John Joke Hartkamp - 8 mei 2021 12:41

Pfff, en er komt straks een UFO en die haalt alle stoute mensen op die zich niet heeft laten vaccineren en die zijn makkelijk te traceren want die hebben geen chip ingespoten gekregen zoals de wèl gevaccineerden.

Ingrid Joke Hartkamp - 7 mei 2021 16:43

Niks aan toe te voegen.

Aleine - 4 mei 2021 19:04

Dit is mensen dwingen tot het vaccin, en is verboden.
Mensenrechten en code van Neurenberg!!!!
De vaccins zijn nog in test fase, voor Hiv, aids enz enz is na jaren nog geen vaccin gevonden, en dit word goed gekeurd na enkele maanden???
Als u wat dan ook op loopt mer dit vaccin, kijk je verzekeringen maar eens na, ze betalen niet uit!!

Reageer
Wouter Aleine - 13 mei 2021 15:56

Er zijn op dit moment wel degelijk medicijnen die een hiv infectie voorkomen. Toegegeven het zijn pillen en geen prik maar dan nog...

Daarnaast is hiv een soa waardoor het voor veel mensen (onterecht) als een eigen schuld dikke bult verhaal word gezien wanneer het om fondsenwerving gaat.

Marja Verburg Aleine - 10 mei 2021 17:29

@Aleine: Vaccins zijn niet verplicht. Met een negatieve test heb je dezelfde rechten als gevaccineerden.
@Ben: Duitsers worden ook niet geacht naar Nederland te gaan voor boodschappen. Als ze dat wel doen, niet zijn gevaccineerd en zonder negatieve test naar Duitsland teruggaan, kunnen ze een flinke boete riskeren.
Mvg, de redactie

Ben Aleine - 10 mei 2021 15:18

Het is belachelijk dat wij als Nederlanders niet naar Duitsland mogen voor boodschappen enz.wel mogen de Duitsers naar Nederland? Wat is Merkel van plan .België open .

Ludo - 4 mei 2021 18:47

Dit leidt tot rechtsongelijkheid omdat je zelf niet in de hand heb wanneer je volledig bent gevaccineerd. Ook na 1 vaccinatie zijn de besmetting kansen minder. Je aan de Corona regels houden wat betreft hygiëne zou al voldoende zijn om de grensbeperkingen tussen Nederland en Duitsland te versoepelen. Mijn inziens.Reageer
Geen azijnzeiker Ludo - 11 mei 2021 08:42

Wat een klaagzang. Dit bewijst maar eens waatom de europeanen de hollanders zien als azijn zeikers. Stop eens met dat eeuwige gezeik en wees eens positief. En word genoeg gedaan om iedereen zoveel mogelijk te helpen, ondersteunen en vrijheid te bieden. En klaag ook niet over deze mail anders wens ik jullie een 5 jarige wereldoorlog toe met hongersnood, dan piep je wel anders.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger