Duitslandweb logo Duitslandweb

Vaccinatie-advies: Voorrang voor 80-plussers en zorginstellingen

Kort nieuws - 8 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse vaccinatiecommissie heeft maandag de aanbeveling voor het corona-vaccinatie-beleid bekendgemaakt. Als eerste komen alle ouderen boven de 80, bewoners en personeel van zorginstellingen, thuiszorgmedewerkers en verpleegkundigen op IC's en Covid-afdelingen van ziekenhuizen aan de beurt. 

Deze groep met hoogste prioriteit omvat ongeveer om 8,6 miljoen mensen. Daarna zijn de mensen tussen 76 en 80 jaar aan de beurt en zorgpersoneel, zoals bijvoorbeeld ambulancemedewerkers, dat net buiten de categorie met de hoogste prioriteit valt. Deze tweede groep bestaat volgen de Standige Impfkommission uit ongeveer 6 miljoen mensen.

De derde categorie bestaat uit mensen tussen 71 en 75 jaar, mensen die om medische redenen een verhoogd risico hebben en hun naasten en bewoners van opvanginstellingen. Ook de nauwe contacten van zwangere vrouwen vallen in deze groep en zorgpersoneel met een minder hoog risico op besmetting met Covid-19. Bovendien wordt personeel dat essentieel is voor de zorgstructuur, zoals GGD-medewerkers, tot deze derde categorie gerekend. Het gaat om ongeveer 5,5 miljoen mensen.

Daarna zijn 66-plussers, overige risicogroepen, overig zorgpersoneel en leraren en kinderopvangmedewerkers aan de beurt. Dit is de vierde categorie.

Tot de vijfde categorie worden gerekend: 60-plussers, winkelmedewerkers, bestuurders en mensen die in de essentiële infrastructuur werken, zoals politie-agenten, brandweermannen, buschauffeurs en vuilnismannen.

Daarna blijven nog ongeveer 45 miljoen inwoners over die in de laagste categorie vallen. Duitsland heeft ruim 83 miljoen inwoners.

Het advies wordt de komende dagen becommentarieerd en de regering moet het vervolgens omzetten in een verordening. Begin januari wordt naar verwachting begonnen met het vaccineren. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

JG de Wall - 10 december 2020 11:05

Bitte Sehr
Ist es moglich als auslander eine impfung im Deutschland zu empfangen.Ich bin ein Hollandische
Urologe und arbeite im Ghana
Bin seit februari verhaftet in Holland.Konnen Sie mich bitte helfen?

Reageer
Marja Verburg JG de Wall - 11 december 2020 21:40

Wir haben als Redaktion momentan keinen Überblick darüber, wer wann und wo geimpft werden kann. So wie wir es verstehen, werden in Deutschland Einwohner von Deutschland geimpft und in den Niederlanden niederländische Einwohner. Mehr Informationen zum nl. Impfprogramm finden Sie hier: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vragen-en-antwoorden-rvp-en-coronavirus. Mehr zur Impfung in Dld: https://www.tagesschau.de/inland/impfen-priorisierung-101.html
Die Redaktion

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger