Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse minister maakt vaccinatie-volgorde bekend

Kort nieuws - 18 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn heeft vrijdag zijn plan voor het vaccineren tegen het coronavirus gepresenteerd. Vanaf 27 december worden eerst bewoners en personeel van verpleeghuizen en ouderen van boven de tachtig ingeënt tegen Sars-Cov2. Deze fase duurt 1 tot 2 maanden, denkt Spahn

Spahn wijkt af van het advies van de Ständige Impfkommission (StiKo). Waar die commissie de bevolking in zes categorieën heeft onderverdeeld, heeft de minister gekozen voor vier categorieën.

Hoogste prioriteit geldt dus voor bewoners en personeel van verzorgingshuizen en de 80-plussers, maar ook voor thuiszorgmedewerkers en personeel van ziekenhuizen. Binnen deze groep zijn de verpleeghuisbewoners en hun verzorgers als eerste aan de beurt. Mobiele vaccinatieteams komen naar de instellingen toe. Een koepelorganisatie van huisartsen heeft al laten weten boos te zijn dat huisartsen niet tot deze groep worden gerekend.

De volgende groep, met hoge prioriteit, bestaat uit 70-plussers en mensen met een hoog risico op een zwaar verloop van een infectie. Ook de nauwe contacten van kwetsbare mensen die verzorging nodig hebben en van zwangere vrouwen worden tot deze groep gerekend.

Daarna volgen de mensen met ziekten en aandoeningen die voor een verhoogd risico zorgen, bepaalde beroepsgroepen en 60-plussers. Dit moeten mensen aantonen met bijvoorbeeld een doktersverklaring. Als laatste zijn de mensen onder de 60 en zonder verhoogd risico aan de beurt.

Spahn heeft opgeroepen rustig af te wachten en niet allemaal te gaan bellen voor een afspraak. Wie aan de beurt is, wordt per brief of via een hotline geïnformeerd, aldus de minister. "Men zal te horen krijgen wanneer men aan de beurt is." Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung 

 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger