Duitslandweb logo Duitslandweb

Ontevredenheid en onrust over Duits coronabeleid neemt toe

Kort nieuws - 18 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland groeit de ontevredenheid met en de onrust over het coronabeleid. De kritiek op minister van Gezondheid Jens Spahn neemt toe en veel regio's houden zich niet aan de afspraak versoepelingen terug te draaien bij een toenemend aantal besmettingen.

Een gebrek aan vaccins, het tijdelijk stopzetten van het inenten met AstraZeneca, uitstel van de geplande vaccinatietop en een slechte organisatie van de beloofde sneltests in het onderwijs: minister van Gezondheid Jens Spahn kan in de ogen van veel Duitsers weinig meer goed doen. Spahn wekt de indruk dat hij zich achter de beslissingen van anderen verschuilt of de verantwoordelijkheid afschuift op de deelstaten, schrijft nieuwssite Tagesschau. Collega-politici verwijten hem te laat te reageren, het beleid slecht te coördineren en niet stevig genoeg in te grijpen bij problemen. 

De Duitse topviroloog Drosten verwijt de minister dat hij het advies van het Paul-Ehrlich-Institut heeft opgevolgd om de vaccinaties met AstraZeneca tijdelijk te stoppen. Dat instituut ziet in Duitsland toe op de veiligheid van vaccins. Duitsland heeft de vaccinaties nodig, aldus Drosten. Niet vaccineren brengt een groter risico met zich mee dan de eventuele bijwerkingen van het vaccin, vindt hij. Hij verwijst naar het Robert Koch Institut (RKI), het Duitse RIVM, dat eerder waarschuwde dat het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen - de zogenoemde 7-Tage-Inzidenz - na Pasen op 300 kan liggen.

Op dit moment is deze incidentie 90. Dat is 20 meer dan een week geleden. Het aantal besmettingen is in een week ook flink gestegen. Het RKI meldde vandaag 17.504 nieuwe coronagevallen, bijna 3000 meer dan vorige week donderdag. 

In Duitsland is afgesproken dat versoepelingen van het coronabeleid moeten worden teruggedraaid als het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen boven de 100 ligt, de zogenoemde noodrem. In verschillende regio's ligt die waarde inderdaad boven de 100 en toch grijpen sommige bestuurders niet in. Ze vinden een nieuwe lockdown niet verantwoord en vinden het voorlopig voldoende om mensen op het naleven van de coronaregels te wijzen, meldt de NDR. Veel politici interpreteren de afspraken zo dat de noodrem pas verplicht is bij een incidentie van 200 of hoger. Lees meer bij tagesschau over kritiek op Spahn en over de corona-noodrem (video) en bij de NDR (kritiek Drosten)

Opvallend is dat in Nederland deze 7-daagse incidentie boven de 200 ligt. Maar die wordt niet als maatstaf gebruikt. Nederland maakt melding van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per dag. Maandag waren dat 31,9 mensen per 100.000 inwoners per dag, opgeteld waren het afgelopen week 223,4 mensen per 100.000 inwoners per 7 dagen. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger