Duitslandweb logo Duitslandweb

Janine Wissler en Susanne Hennig-Wellsow nieuwe Linke-voorzitters

Kort nieuws - 1 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse socialistische partij Die Linke heeft afgelopen zaterdag op een online-partijcongres twee nieuwe voorzitters gekozen. Janine Wissler en Susanne Hennig-Wellsow volgen na negen jaar Katja Kipping en Bernd Riexinger op.

Janine Wissler is fractievoorzitter van Die Linke in Hessen en behoort tot de linkervleugel van de partij. Susanne Hennig-Wellsow is voorzitter van de partij in Thüringen, de Oost-Duitse deelstaat waar Die Linke sinds 2014 regeert. Beide vrouwen riepen de partijleden zaterdag op de eenheid te bewaren. Henning-Wellsow wil dat Die Linke landelijk gaat regeren. "We zijn jarenlang een protestpartij geweest", citeerde Der Spiegel haar. Nu wordt het tijd voor een regering zonder CDU/CSU: "Of zwart-groen komt, of rood-rood-groen, ligt ook aan ons." 

Regeringsdeelname is omstreden binnen de partij. Het vergt compromissen, waartoe de linkervleugel van de partij tot nu toe niet bereid was. Zo is de partij tegen de inzet van het Duitse leger bij buitenlandse missies en wil ze de geheime diensten afschaffen. De partij staat in de peilingen op 7 tot 9 procent. 

Het is in Duitsland bij een aantal partijen, zoals Die Linke en Bündnis 90/Die Grünen, gebruikelijk om twee voorzitters te kiezen. Zij vertegenwoordigen vaak verschillende vleugels van de partij of de partijen willen zowel een Oost-Duitse als een West-Duitse voorzitter. Ook de SPD heeft sinds 2019 een voorzittersduoLees meer bij tagesspiegel.de en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger