Duitslandweb logo Duitslandweb

Janine Wissler en Susanne Hennig-Wellsow nieuwe Linke-voorzitters

Kort nieuws - 1 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse socialistische partij Die Linke heeft afgelopen zaterdag op een online-partijcongres twee nieuwe voorzitters gekozen. Janine Wissler en Susanne Hennig-Wellsow volgen na negen jaar Katja Kipping en Bernd Riexinger op.

Janine Wissler is fractievoorzitter van Die Linke in Hessen en behoort tot de linkervleugel van de partij. Susanne Hennig-Wellsow is voorzitter van de partij in Thüringen, de Oost-Duitse deelstaat waar Die Linke sinds 2014 regeert. Beide vrouwen riepen de partijleden zaterdag op de eenheid te bewaren. Henning-Wellsow wil dat Die Linke landelijk gaat regeren. "We zijn jarenlang een protestpartij geweest", citeerde Der Spiegel haar. Nu wordt het tijd voor een regering zonder CDU/CSU: "Of zwart-groen komt, of rood-rood-groen, ligt ook aan ons." 

Regeringsdeelname is omstreden binnen de partij. Het vergt compromissen, waartoe de linkervleugel van de partij tot nu toe niet bereid was. Zo is de partij tegen de inzet van het Duitse leger bij buitenlandse missies en wil ze de geheime diensten afschaffen. De partij staat in de peilingen op 7 tot 9 procent. 

Het is in Duitsland bij een aantal partijen, zoals Die Linke en Bündnis 90/Die Grünen, gebruikelijk om twee voorzitters te kiezen. Zij vertegenwoordigen vaak verschillende vleugels van de partij of de partijen willen zowel een Oost-Duitse als een West-Duitse voorzitter. Ook de SPD heeft sinds 2019 een voorzittersduoLees meer bij tagesspiegel.de en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger