Duitslandweb logo Duitslandweb

Syriër in Duitsland veroordeeld voor misdaden onder Assad-regime

Kort nieuws - 25 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een Duitse rechter heeft woensdag in Koblenz de Syriër Eyad A. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar voor medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid. Hij pleegde zijn daden in Syrië, in opdracht van het Assad-regime.

A. werkte in een martelgevangenis in de hoofdstad Damascus. Hij was medeverdachte in een rechtszaak tegen een andere Syriër, Anwar R., waarin de rechter nog uitspraak moet doen. Ook R. werkte in de martelgevangenis. Beide mannen waren in dienst van de Syrische geheime dienst. Uiteindelijk vluchtten ze naar Duitsland, waar ze werden gearresteerd toen een aantal van hun slachtoffers, ook naar Duitsland waren gevlucht, hen herkende.

Dat de processen in Duitsland kunnen plaatsvinden, is vanwege het zogenoemde universele rechtsmachtsprincipe. Dat houdt in dat rechtszaken die gaan om oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid ook behandeld kunnen worden in een ander land dan waar de misdrijven zich hebben afgespeeld. Duitsland hoopt dat andere landen dat principe ook gaan toepassen om zulke processen te starten. Dat de Syriërs niet voor het Internationaal Strafhof in Den Haag voorkomen, is omdat Rusland en China dat tegenhouden. Lees meer bij Spiegel Online en reportage van de NOS

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger