Duitslandweb logo Duitslandweb

Europese Commissie vraagt Duitsland om uitleg grenscontroles

Kort nieuws - 23 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland heeft een klachtenbrief van de Europese Commissie ontvangen over haar verscherpte inreisregels voor mensen uit Tsjechië, Tirol (Oostenrijk) en Slowakije. De Duitse regels zijn volgens de EU 'onevenredig' en 'ongegrond'.

"Wij zijn van mening dat het begrijpelijke doel van Duitsland - de bescherming van de volksgezondheid in een pandemie - kan worden bereikt door minder beperkende maatregelen", schrijft de EC in de brief aan de Duitse EU-ambassadeur Michael Clauss in Brussel, meldt persbureau DPA.

De Europese Commissie verwacht binnen tien werkdagen een reactie van Duitsland. In theorie zou het een gerechtelijke procedure tegen Duitsland kunnen starten, maar dit is onwaarschijnlijk vanwege de aanhoudende pandemie, schrijft de Duitse krant Welt. Soortgelijke brieven heeft de EC ook naar andere EU-lidstaten gestuurd die strengere grenscontroles uitvoeren.

Sinds 14 februari worden Tsjechië, Tirol en Slowakije door Duitsland beschouwd als gebieden met gevaarlijke mutaties van het coronavirus. Alleen mensen die in cruciale sectoren werken mogen het land nog inreizen, als ze een negatieve coronatest kunnen overleggen. Bij de grensovergangen in Beieren en Saksen worden strenge controles uitgevoerd. Aanvankelijk zouden de verscherpte regels 10 dagen gelden, maar vandaag besloot het ministerie van Binnenlandse Zaken ze te verlengen tot en met 3 maart. Ministerie van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft eerdere kritiek van de Europese Commissie op het Duitse grensbeleid van de hand gewezen. Lees meer bij Welt en Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger