Duitslandweb logo Duitslandweb

Verontwaardiging over 70 miljoen uit staatskas voor AfD-stichting

Kort nieuws - 19 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse SPD heeft de Friedrich-Ebert-Stiftung, de CDU de Konrad-Adenauer-Stiftung en de Groenen de Heinrich-Böll-Stiftung: politieke partijen in Duitsland hebben allemaal een aan de partij gelieerde stichting die vele miljoenen aan subsidie krijgt van de overheid. Nu ook de Desiderius-Erasmus-Stiftung van de rechts-populistische AfD dit geld lijkt te gaan krijgen, trekken maatschappelijke organisaties aan de bel.

De AfD is zelf eigenlijk tegen de stichtingen en zou ze allemaal het liefste afschaffen, maar zolang ze er zijn, wil de partij meeprofiteren. De regering is volgens de Frankfurter Rundschau van plan om de Desiderius-Erasmus-Stiftung met 70 miljoen euro te steunen. Dat willen organisaties die zich met democratiebevordering en burgerschap bezighouden, niet laten gebeuren.

De stichtingen zijn ooit opgericht met als doel het versterken van de democratie. Ze verstrekken beurzen, organiseren bijeenkomsten en ondersteunen ook in zwakkere democratieën het maatschappelijk middenveld. De AfD is in ogen van de critici juist een antidemocratische partij die het huidige politieke systeem omver wil werpen. Delen van de partij worden door de veiligheidsdienst Verfassungsschutz ingeschat als rechts-extremistisch. 

Dat de Erasmus-stichting straks belastinggeld kan inzetten om denkbeelden te verspreiden die de democratie ondermijnen, mag de politiek niet laten gebeuren, vindt bijvoorbeeld de Amadeu Antonio Stiftung: "De AfD-gelieerde Desiderius-Erasmus-Stiftung gaat belastinggeld krijgen om daarmee studenten en jonge wetenschappers met extreemrechtse denkbeelden te ondersteunen. Kan het echt de bedoeling zijn van de Bondsdag om antidemocratische denkbeelden met miljoenen euro's te subsidieren?", twittert de stichting.

De 'Bildungsstätte Anne Frank' voert een campagne om de Bondsdag te waarschuwen voor het subsidiëren van de AfD-gelieerde stichting. Onder de prominenten die de campagne ondersteunen is ook de zoon van CDU-politicus Walter Lübcke, die in 2019 door een rechtsextremist werd doodgeschoten. Christoph Lübcke roept de Bondsdagleden op om haat en hetze niet te tolereren. Lübcke: "Trek duidelijke grenzen. Heeft u een mening, spreek die dan uit." Lees meer bij Frankfurter Rundschau en bij Deutschlandfunk

Tags: AfD, Erasmus

Reacties

Resy de Ruijsscher - 27 juli 2021 12:52

Ik vraag me af waarom deze stichting naar Erasmus genoemd mag worden? Er moeten in Nederland toch stichtingen of organisaties zijn die een recht op deze naam beschermd hebben voor misbruik. Een rechtsextreme stichting met Nazi aanhangers heeft niet met de Philipsophie van Erasmus te maken. Ik denk dat het tijd is hier eens wat advocaten in te schakelen. Ik kan me voorstellen, dat erg genoeg zijn die dit graag pro bono willen doen.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Een nieuwe aflevering van de actualiteiten-podcast, over de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Angela Merkel gaf deze week de 5 mei-lezing. Daarom gaat deze podcast-aflevering over de bondskanselier.

Lees meer

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

De roep om maatregelen tegen de 'derde golf' neemt toe. Merkel maant en dreigt, maar luisteren de deelstaten nog wel?

Lees meer

CDU/CSU-fractie in crisis door mondkapjesschandaal

CDU/CSU-fractie in crisis door mondkapjesschandaal

Twee CDU/CSU-fractieleden hebben tonnen verdiend met mondkapjesdeals. De partij zit met de affaire in haar maag.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger