Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verlengt lockdown en voert strengere maatregelen in

Kort nieuws - 26 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland verlengt de gedeeltelijke lockdown tot en met 20 december en voert strengere maatregelen in. Zo mogen minder mensen samenkomen en wordt de mondkapjesplicht uitgebreid. Scholen blijven wel open. Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen 24 uur opnieuw toegenomen.

Kanselier Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten hebben woensdag besloten dat de gedeeltelijke lockdown, die op 2 november inging, tot en met 20 december blijft gelden. Dat betekent dat horeca, theaters, bioscopen en vrijetijdsparken gesloten blijven. Als het aantal besmettingen niet verder daalt - "en daar ziet het helaas niet naar uit", aldus kanselier Merkel woensdag - kan de lockdown na 20 december opnieuw worden verlengd.

Een aantal maatregelen wordt verscherpt. Zo mochten mensen al met slechts twee huishoudens samenkomen, maar het maximum aantal personen is daarbij verlaagd van tien naar vijf. Kinderen tot 14 jaar tellen in dat aantal niet mee. Tussen kerst en oud en nieuw, van 23 december tot en met 1 januari, mogen wel tien mensen samenkomen. De kerstvakanties beginnen in vrijwel alle deelstaten eerder, op 19 december, zodat mensen voor de kerstdagen minder contacten hebben en het gevaar kleiner is dat ze met kerst anderen besmetten. 

De mondkapjesplicht geldt niet meer alleen in winkels en het openbaar vervoer, maar op alle plaatsen in binnensteden waar mensen samenkomen, ook buiten. Op het werk moeten mensen ook mondkapjes dragen, tenzij ze anderhalve meter afstand kunnen houden. Het aantal mensen dat tegelijkertijd in een winkel mag zijn, wordt verder ingeperkt.

Scholen 

Scholen blijven open. Als een scholier positief op corona wordt getest, gaat de hele klas vijf dagen in quarantaine. Daarna kunnen ze een sneltest doen. Wie negatief test, mag weer naar school. Positief geteste scholieren moeten om de drie dagen opnieuw worden getest, tot de test negatief is. Er komt geen verplichting om voor hogere klassen een mix van lessen op school en afstandonderwijs in te voeren. Dat moet lokaal worden bepaald. Een mondkapjesplicht voor middelbare scholieren gaat gelden voor regio's met "duidelijk meer" dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen. Maar in de meeste deelstaten geldt sowieso al een mondkapjesplicht op school, in Beieren zelfs op lagere scholen. 

In treinen wordt het aantal plaatsen dat kan worden gereserveerd beperkt om meer afstand tussen reizigers te kunnen garanderen. Wel is de bedoeling dat er meer treinen gaan rijden zodat meer plaatsen beschikbaar zijn. Er komt geen reserveringsplicht.

De bedoeling is dat in regio's waar meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners in zeven dagen zijn, extra beperkingen komen. Volgens Merkel gaat dan om Berlijn en 62 andere regio's in Duitsland. Dat kan gaan om strengere regels voor scholen en de detailhandel en verdergaande contactbeperkingen. 

Geen algemeen vuurwerkverbod

De bondsregering en de deelstaten roepen mensen op met oud en nieuw geen vuurwerk af te steken. Er komt geen algemeen vuurwerkverbod, maar het wordt wel verboden vuurwerk op grote pleinen en drukke straten af te steken, om te voorkomen dat veel mensen samenkomen. Het is aan gemeenten te bepalen welke pleinen en straten dat zijn. Lees meer bij tagesschau.de en bundesregierung.de

Het Robert Koch Institut (RKI), het Duitse RIVM, meldt donderdag 22.268 nieuwe besmettingen. Dat zijn er 3600 meer dan woensdag. Het aantal doden steeg met 389 naar 15.160. Het totaal aantal mensen dat met het coronavirus is besmet is nu 983.588. Bekijk het dashboard van het RKI

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger