Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verlengt gedeeltelijke lockdown tot 10 januari

Kort nieuws - 3 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland verlengt de gedeeltelijke lockdown tot en met 10 januari. Dat hebben kanselier Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten woensdag besloten.

Horeca, theaters, bioscopen, musea en vrijetijdsparken blijven tot en met 10 januari gesloten en ook de contactbeperkingen blijven gelden. "In principe blijft de situatie zoals die nu is", zei Merkel. Ze vindt het aantal nieuwe infecties veel te hoog voor versoepelingen. Die zijn pas aan de orde bij 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen. Daar zijn we nog ver van verwijderd, aldus Merkel. 

Minister-president Söder van Beieren houdt de mogelijkheid van nog strengere maatregelen open als de cijfers niet beter worden, liet hij weten. Zijn collega Schwesig van Mecklenburg-Voorpommeren wil de gedeeltelijke lockdown juist eerder opheffen, daarover beslist de deelstaat op 15 december. Mecklenburg-Voorpommeren en Sleeswijk-Holstein zijn de enige Duitse deelstaten die onder de 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen zitten. Lees meer bij tagesschau.de

Het Robert Koch Institut (RKI), het Duitse RIVM, heeft donderdag 22.046 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 200 minder dan vorige week. Het aantal doden blijft hoog en steeg de afgelopen 24 uur met 479 naar 17.602. Het totaal aantal mensen dat met het coronavirus is besmet (geweest), is nu 1.106.789. Bekijk het dashboard van het RKI

Sneltests op scholen

Het aantal besmettingen is gestabiliseerd, maar nog steeds te hoog, zei RKI-directeur Lothar Wieler donderdagochtend op een persconferentie. De Gesundheitsämter, de Duitse GGD's, kunnen het bron- en contactonderzoek nauwelijks aan, in sommige regio's zitten ziekenhuizen op de grens van hun capaciteit en er zijn steeds meer corona-infecties in verzorgingshuizen, aldus Wieler. Ook stijgen de aantallen zware corona-gevallen en doden. Hij verwacht nog veel meer doden, zei de RKI-directeur.

De verschillen in besmettingen tussen de deelstaten zijn groot, aldus het RKI. Zo is het aantal infecties in Saksen en Thüringen de afgelopen zeven dagen gestegen, in Berlijn en Hamburg licht gedaald. Wieler is een voorstander van sneltests op scholen, zei hij. De afgelopen vier weken zijn 64 uitbraken op scholen per week gemeld, berichten Duitse media. Minister van Gezondheid Spahn heeft aangekondigd dat scholen en crèches vanaf vrijdag zelf sneltests kunnen aanvragen. Tot nu toe mochten deze sneltests alleen door geschoold personeel worden uitgevoerd, maar door een speciale verordening die vanaf vrijdag geldt, mogen docenten en crèche-medewerkers dat nu zelf leren doen. Lees meer bij Der Spiegel en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger