Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Kramp-Karrenbauer: 'EU blijft voor veiligheid afhankelijk van VS'

Kort nieuws - 18 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Kramp-Karrenbauer (CDU) van Defensie wil dat Duitsland en Europa meer verantwoordelijkheid nemen in de wereld. Maar voor veiligheid blijft Europa afhankelijk van de Verenigde Staten, benadrukte ze in een toespraak over het Duitse veiligheidsbeleid. Dit tot ongenoegen van de Franse president Macron.

"Het idee van een strategische autonomie van Europa gaat te ver", aldus Kramp-Karrenbauer. Het is een illusie te denken dat Europa voor veiligheid, stabiliteit en welstand kan zorgen zonder de Navo en de VS, zei de Duitse minister van Defensie dinsdag in een zogenoemde Grundsatzrede over de Duitse veiligheidspolitiek. Ze hield de toespraak digitaal aan de Helmut-Schmidt-Universität van de Bundeswehr.

"We blijven voor ons veiligheidsbeleid afhankelijk van de VS", aldus de minister. Maar ze benadrukte ook dat "Europeanen meer zelf moeten doen van wat de Amerikanen tot nu toe voor ons hebben gedaan". Dat staat wat haar betreft niet in tegenspraak met elkaar.

Kramp-Karrenbauer herhaalde in de toespraak wat ze begin deze maand, kort voor de Amerikaanse verkiezingen, in een gastbijdrage op internetportaal Politico had geschreven. Tot ongenoegen van de Franse president Macron. Die noemde Kramp-Karrenbauers afwijzing van een strategische autonomie van Europa eerder deze week "een verkeerde interpretatie van de geschiedenis". 

Volgens Kramp-Karrenbauer is 75 procent van wat de Navo aan capaciteit ter beschikking stelt afkomstig van de VS. Als dat moet worden gecompenseerd, lopen de kosten voor Duitsland veel hoger op dan de nu al veel bediscussieerde 2 procent-norm van de Navo. Volgens die norm moeten Navo-lidstaten 2 procent van hun bruto binnenlands product uitgeven aan defensie. Duitsland zat in 2019 op 1,57 procent.

Europa moet desalniettemin geen "hulpbehoevende beschermeling" van de VS zijn, maar een "partner op voet van gelijkheid", vindt de minister. Daarom moeten Duitsland en Europa hun defensie-uitgaven verhogen, daarin is ze het eens met Macron, zei ze. Ze pleitte voor meer Europese defensie-samenwerking en op de langere termijn de opbouw van een Europees leger. Lees meer bij tagesschau.de en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Merkels opvolger moet opereren in internationale verhoudingen die alleen maar moeilijker zijn geworden.

Lees meer

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.

Lees meer

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny.

Lees meer

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger