Duitslandweb logo Duitslandweb

Onenigheid binnen Duitse regering: wet over vleesindustrie blijft liggen

Kort nieuws - 4 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regeringspartijen CDU/CSU kunnen het niet eens worden over de misstanden in de vleesindustrie, hoewel ze daar in de zomer al een westvoorstel voor hadden gemaakt. Ook andere kwesties waar officieel al lang een besluit over is genomen, blijven maar voortslepen.

Deze zomer leek het alsof de bondsregering de misstanden in de vleesindustrie eindelijk goed zou aanpakken. Door de coronacrisis kwamen de slechte arbeids- en woonomstandigheden van de werknemers extra onder de aandacht. Over een wetsvoorstel van minister van Werkgelegenheid Heil (SPD) waren de partijen het snel eens. Maar de wet is nog steeds niet ingediend in de Bondsdag. Politici van CDU en CSU willen toch nog aanpassingen.

Ook bij andere thema's kunnen de partijen het vaak niet eens worden. Wetsvoorstellen moeten door de betrokken ministeries worden goedgekeurd en worden in onderling overleg vaak bijgesteld. Dat leidt er regelmatig toe dat door de CDU geleide ministeries voorstellen van SPD-ministers blokkeren en andersom. Of het gaat om het Lieferkettengesetz (over het waarborgen van mensenrechten in productieketens zoals bij koffie en chocola), het Lobbyregister (die lobbycontacten van Bondsdagleden openbaar moet maken), regelingen om meer vrouwen in hoge posities te krijgen of om regels voor het bouwen van huizen: het blijft allemaal liggen, hoewel de partijen het er officieel al lang over eens zijn. 

Nieuwssite tagesschau wijdt het aan het gebrek aan een duidelijke machtsstructuur binnen de CDU, waar zowel de kanselier, de voorzitter als de fractievoorzitter iets te zeggen hebben. Ook proberen de partijen zich in de aanloop naar de verkiezingen van 2021 duidelijker te profileren en van elkaar te onderscheiden. In 2017 kwam de regeringscoalitie al moeizaam tot stand, omdat de CDU/CSU en SPD eigenlijk al op elkaar waren uitgekeken. Nu hopen ze na de verkiezingen van 2021 dat het tot een andere coalitie kan komen. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger