Duitslandweb logo Duitslandweb

Onenigheid binnen Duitse regering: wet over vleesindustrie blijft liggen

Kort nieuws - 4 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regeringspartijen CDU/CSU kunnen het niet eens worden over de misstanden in de vleesindustrie, hoewel ze daar in de zomer al een westvoorstel voor hadden gemaakt. Ook andere kwesties waar officieel al lang een besluit over is genomen, blijven maar voortslepen.

Deze zomer leek het alsof de bondsregering de misstanden in de vleesindustrie eindelijk goed zou aanpakken. Door de coronacrisis kwamen de slechte arbeids- en woonomstandigheden van de werknemers extra onder de aandacht. Over een wetsvoorstel van minister van Werkgelegenheid Heil (SPD) waren de partijen het snel eens. Maar de wet is nog steeds niet ingediend in de Bondsdag. Politici van CDU en CSU willen toch nog aanpassingen.

Ook bij andere thema's kunnen de partijen het vaak niet eens worden. Wetsvoorstellen moeten door de betrokken ministeries worden goedgekeurd en worden in onderling overleg vaak bijgesteld. Dat leidt er regelmatig toe dat door de CDU geleide ministeries voorstellen van SPD-ministers blokkeren en andersom. Of het gaat om het Lieferkettengesetz (over het waarborgen van mensenrechten in productieketens zoals bij koffie en chocola), het Lobbyregister (die lobbycontacten van Bondsdagleden openbaar moet maken), regelingen om meer vrouwen in hoge posities te krijgen of om regels voor het bouwen van huizen: het blijft allemaal liggen, hoewel de partijen het er officieel al lang over eens zijn. 

Nieuwssite tagesschau wijdt het aan het gebrek aan een duidelijke machtsstructuur binnen de CDU, waar zowel de kanselier, de voorzitter als de fractievoorzitter iets te zeggen hebben. Ook proberen de partijen zich in de aanloop naar de verkiezingen van 2021 duidelijker te profileren en van elkaar te onderscheiden. In 2017 kwam de regeringscoalitie al moeizaam tot stand, omdat de CDU/CSU en SPD eigenlijk al op elkaar waren uitgekeken. Nu hopen ze na de verkiezingen van 2021 dat het tot een andere coalitie kan komen. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

De rechts-conservatieve Friedrich Merz wordt de nieuwe CDU-voorzitter. Hij krijgt een aantal lastige taken op zijn bord.

Lees meer

De Verlosser van de pandemie?

De Verlosser van de pandemie?

Karl Lauterbach is de nieuwe minister van Gezondheid. Een portret van de 'opperwaarschuwer' in de coronacrisis.

Lees meer

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.

Lees meer

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Merkel neemt afscheid na 16 jaar als kanselier van Duitsland. Nog een keer de tijdlijn, de gifjes, de lees- en luistertips.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger