Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsregering komt met strenge regels voor vleesindustrie

Kort nieuws - 30 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Als het aan de Duitse regering ligt, komen er stenge regels voor de vleesindustrie. Door de coronacrisis kwamen de afgelopen tijd misstanden in slachterijen aan het licht.

Een nieuw wetsvoorstel regelt dat grote slachterijen vanaf 2021 alleen nog eigen mensen in dienst mogen hebben en geen gebruik meer mogen maken van uitzendwerkers en Werkverträge. Daarmee wordt werk via onderaannemers uitbesteed. Fabrieken huren bedrijven in die ze bijvoorbeeld verantwoordelijk maken voor het slachten of het uitbenen in hun fabriek. Ze ontduiken op die manier de regels voor arbeidstijden, -omstandigheden en lonen. Deze constructie wordt gezien als een van de oorzaken van de vele besmettingsgevallen in de vleesindustrie. Werknemers, onder wie veel Roemenen en Bulgaren, worden tijdens het werk bovendien onvoldoende beschermd en leven veelal dicht op elkaar in groepsverblijven.

In juni bleken bij vleesfabriek Tönnies duizenden medewerkers besmet te zijn met het coronavirus. Dat leidde tot veel ophef en een lokake lockdown in de regio Gütersloh (Noordrijn-Westalen).

Het wetsvoorstel van minister Heil van Werkgelegenheid voorziet ook in een groter aantal controles van de slachterijen. Bedrijven die zich niet aan de regels houden, riskeren hoge boetes. De minister verwacht niet dat door de strengere regels het vlees voor consumenten duurder wordt. De wet moet nog door het parlement worden goedgekeurd. Lees meer bij Zeit Online  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger