Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland komt alsnog met landelijk onderzoek naar racisme bij politie

Kort nieuws - 20 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering geeft toch opdracht tot een studie naar racisme bij de Duitse politie. Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer, die de studie de afgelopen maanden tegenhield, heeft daar nu alsnog mee ingestemd, meldt persbureau dpa. Maandag kondigde vice-kanselier Scholz al aan dat de studie er toch zou komen.

Seehofer staat erop dat in het onderzoek niet alleen wordt gekeken naar racisme binnen de politie, maar ook naar de moeilijkheden die politieagenten in hun dagelijks werk ondervinden. 

Vice-kanselier, minister van Financiën en SPD-lijsttrekker Scholz liet maandag in een WDR-podcast weten dat de regering alsnog een studie naar racisme bij de politie in opdracht gaat geven. In juni had de regering al een onderzoek naar etnisch profileren bij de politie aangekondigd, maar toen keerde Seehofer zich daartegen. Hij vond zo'n onderzoek niet zinvol en wilde eerst een bredere studie van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz afwachten naar rechts-extremisme binnen politie, leger en veiligheidsdiensten.  

Uit de studie van de Verfassungsschutz bleek eerder deze maand dat tussen 1 januari 2017 en 31 maart 2020 377 gevallen van rechtsextremisme in de politie- en veiligheidsdiensten zijn geregistreerd. Na maart, dus na de onderzochte periode, zijn er nog ongeveer vijftig gevallen bijgekomen. Maar volgens Seehofer is rechtsextremisme geen structureel probleem bij de politiediensten, zei hij begin oktober. 

Als reactie op de weigering van Seehofer kondigden de deelstaten Nedersaksen, Berlijn, Bremen, Thüringen, Saksen-Anhalt en Hamburg eigen onderzoeken naar echts-extremisme bij de politie aan. De afgelopen maanden kwamen bovendien steeds meer meldingen over rechts-extremisme binnen de politie aan het licht. Een van de problemen bij de discussie over racisme en rechts-extremisme binnen de Duitse politie is dat er tot nu toe nauwelijks neutrale en betrouwbare cijfers over waren. Nu komt er dus alsnog een landelijke onderzoek. Volgens Scholz wordt nog nagedacht over hoe de studie moet heten. Hij zegt daarover in nauw overleg te zijn met Seehofer. Lees meer bij Der Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger