Duitslandweb logo Duitslandweb

Meer deelstaten doen mee aan studie rechts-extremisme bij politie

Kort nieuws - 15 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Meerdere deelstaten willen meedoen aan een studie naar rechts-extremisme bij de politie. Nedersaksen nam daartoe eerder deze week het initiatief, als reactie op de weigering van minister van Binnenlandse Zaken Seehofer rechts-extremisme bij de politie te onderzoeken.

De deelstaten Berlijn, Bremen, Thüringen, Saksen-Anhalt en Hamburg willen deelnemen aan een onderzoek naar rechts-extremisme binnen de politie. Ook Noordrijn-Westfalen en Mecklenburg-Voorpommeren tonen interesse in zo'n onderzoek. De discussie daarover speelt al een aantal maanden. Een van de problemen is dat er nauwelijks neutrale en betrouwbare cijfers zijn over racisme en rechts-extremisme bij de politie. Wel komen er steeds meer meldingen over aan het licht, bijvoorbeeld over politieagenten die actief zijn in racistische en extreemrechtse chatgroepen.

Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer kwam eerder deze maand met een rapport van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz. Daaruit blijkt dat tussen 1 januari 2017 en 31 maart 2020 377 gevallen van rechtsextremisme in de politie- en veiligheidsdiensten zijn geregistreerd. Na maart, dus na de onderzochte periode, zijn er nog ongeveer vijftig gevallen bijgekomen. Maar volgens Seehofer is rechtsextremisme geen structureel probleem bij de politiediensten. Hij is niet bereid gehoor te geven aan de roep om een wetenschappelijk, onafhankelijk onderzoek.

De politievakbond GdP ondersteunt het plan van de deelstaten wel en vindt een onderzoek nodig gezien de vele gevallen van rechts-extremisme bij de politie die aan het licht zijn gekomen. Lees meer bij RND.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Rechts-extremisme':

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

Een gewapende groep Rijksburgers plande volgens de politie een staatsgreep.


Lees meer

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Zaterdag is de aanslag waarbij negen mensen omkwamen precies twee jaar geleden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger