Duitslandweb logo Duitslandweb

Seehofer wil geen extern onderzoek naar racisme bij politie

Kort nieuws - 21 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Horst Seehofer (CSU) van Binnenlandse Zaken wil niets weten van een onderzoek naar racisme binnen de Duitse politie. Dit ondanks een nieuwe reeks aan incidenten. 

Seehofer heeft afgelopen weekend verklaard dat hij nog steeds geen onderzoek naar racisme bij de Duitse politie wil. In plaats daarvan stelt hij een breder onderzoek naar racisme in de gehele maatschappij voor. "Dit vereist een veel bredere aanpak voor de samenleving als geheel, en daar werken we aan", liet Seehofer aan Bild am Sonntag weten. Daarnaast zal de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz eind deze maand een rapport over racisme en extremisme bij de veiligheidsautoriteiten presenteren.

Vanuit coalitiepartner SPD gaan inmiddels stemmen op om in deelstaten waar de sociaaldemocraten regeren een eigen onderzoek naar racisme bij de politie te doen.

Seehofer heeft in juli ook al laten weten dat er geen studie naar racisme bij de politie komt. Hij vindt zo'n onderzoek niet zinvol, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De vice-voorzitter van de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag is het met Seehofer eens. Zo'n studie is methodologisch nauwelijks goed uit te voeren, meent hij.

De discussie over een onderzoek naar racisme bij de politie laait op na een nieuwe reeks incidenten. In Noordrijn-Westfalen zijn vorige week 29 politieagenten geschorst omdat ze nazistische en racistische berichten met elkaar deelden. Tegen de agenten loopt een onderzoek wegens rechts-extremistische propaganda. Minister van Binnenlandse Zaken in NRW Herbert Reul gaat ervan uit dat er meer zaken aan het licht zullen komen.

Afgelopen vrijdag zijn ook in Mecklenburg-Voorpommern twee politiemensen geschorst omdat ze racistische en rechtsextremistische chatberichten uitgewisseld hebben. Tegen twee andere agenten zijn disciplinaire maatregelen genomen. In totaal worden achttien politiemedewerkers in de deelstaat ervan verdacht rechtsextreem gedachtegoed te hebben verspreid. Lees meer bij Der Tagesspiegel

In augustus werd al bekend dat de Duitse politiediensten in het eerste halfjaar van 2020 te maken hebben gehad met veertig nieuwe verdenkingen van rechtsextremisme in de eigen gelederen. In Hessen werd in juli een speciale onderzoeker benoemd om na te gaan hoe groot het probleem van rechts-extremisme binnen de politie daar is. In de deelstaat konden extreem-rechtse dreigbrieven worden gelinkt aan politiebureaus in Frankfurt en Wiesbaden en ontstond het vermoeden van een extreem-rechts netwerk binnen de politie in de deelstaat. Lees meer bij Der Tagesspiegel en Der Spiegel

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger