Duitslandweb logo Duitslandweb

29 agenten in NRW geschorst om extreem-rechtse chats

Kort nieuws - 16 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Noordrijn-Westfalen zijn 29 politieagenten geschorst omdat ze in chatgroepen afbeeldingen van Hitler en van vluchtelingen in gaskamers met elkaar deelden. Het gaat hier niet meer om incidenten, aldus NRW-minister van Binnenlandse Zaken Reul.

Tegen de agenten loopt nu een onderzoek wegens rechts-extremistische propaganda. 25 van de geschorste politiemensen zijn in dienst van het hoofbureau in Essen, anderen werken bij onder meer de recherche en de politie-opleiding van NRW. Een van de chatgroepen bestaat al sinds 2012, een andere sinds 2015.

Minister van Binnenlandse Zaken in NRW Herbert Reul gaat ervan uit dat er meer zaken aan het licht zullen komen. De 29 agenten die nu zijn geschorst, liepen tegen de lamp na onderzoek van één mobiele telefoon. Bij kantoor- en huiszoekingen zijn vandaag meer telefoons in beslag genomen die nu ook worden onderzocht. De minister heeft een speciale onderzoeker benoemd die rechts-extremisme binnen de politie in Noordrijn-Westfalen moet onderzoeken.

In augustus werd bekend dat de Duitse politiediensten in het eerste halfjaar van 2020 te maken hebben gehad met veertig nieuwe verdenkingen van rechtsextremisme in de eigen gelederen. In Hessen werd in juli een speciale onderzoeker benoemd om na te gaan hoe groot het probleem van rechts-extremisme binnen de politie daar is. In Hessen konden extreem-rechtse dreigbrieven worden gelinkt aan bureaus in Frankfurt en Wiesbaden en ontstond het vermoeden van een extreem-rechts netwerk binnen de politie in de deelstaat. Lees meer bij FAZ.net en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

30 jaar eenheid: zorgen om 'democratisch tekort'

30 jaar eenheid: zorgen om 'democratisch tekort'

Economisch is veel bereikt, maar de Duitse regering is bezorgd over extreemrechts gedachtengoed in het Oosten.

Lees meer

De zwarte Duitser

De zwarte Duitser

Het koloniale verleden van Duitsland werkt in sommige levens vandaag nog door, wordt Merlijn Schoonenboom duidelijk in het dorpje Caputh.

Lees meer

Duitsland neemt racisme en politiegeweld onder de loep

Duitsland neemt racisme en politiegeweld onder de loep

Op straat protesteren Duitsers tegen racisme; politici en media debatteren over politiegeweld.

Lees meer

Duitsland vreest derde droge zomer op rij

Duitsland vreest derde droge zomer op rij

Boeren en bosbouwers zien hun opbrengst verdampen in de zonnigste lente ooit.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger