Duitslandweb logo Duitslandweb

Opnieuw ophef om extreemrechtse chats, bij politie en veiligheidsdienst

Kort nieuws - 1 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Zowel politieagenten in Berlijn als medewerkers van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in Noordrijn-Westfalen blijken actief te zijn in racistische en extreemrechtse chatgroepen. 

De politieagenten in Berlijn vergelijken in hun chatgroep moslims met apen en vluchtelingen met verkrachters of ratten. Ook schrijven ze elkaar over geweldsfantasieën. Dat blijkt uit chats waarover het ARD-programma 'Monitor' beschikt. Het gaat om berichten van de afgelopen drie jaar in een chatgroep van ruim 25 agenten. Monitor kreeg de berichten toegespeeld van Berlijnse agenten die klagen over het wijdverbreide racisme bij hun collega's. Volgens hen wist een leidinggevende ervan maar werd er niet ingegrepen. Ook zeggen ze dat hun collega's etnisch profileren, wat nadrukkelijk is verboden. 

De binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in Noordrijn-Westfalen doet onderzoek naar vier medewerkers die verdacht worden van het verspreiden van racistische hetze in chats, melden Duitse media. Drie van hen waren verantwoordelijk voor het in de gaten houden van rechts-extremisten. Lees meer bij tagesschau.de over de politie in Berlijn en over Verfassungsschutz in NRW

Deze gevallen staan niet op zichzelf. Vorige maand werden bij de politie in Noordrijn-Westfalen 29 agenten geschorst omdat ze in chatgroepen afbeeldingen van Hitler en van vluchtelingen in gaskamers met elkaar deelden. In augustus werd bekend dat de Duitse politiediensten in het eerste halfjaar van 2020 te maken hebben gehad met veertig nieuwe verdenkingen van rechtsextremisme in de eigen gelederen. In Hessen werd in juli een speciale onderzoeker benoemd om na te gaan hoe groot het probleem van rechts-extremisme binnen de politie daar is. In Hessen konden extreem-rechtse dreigbrieven worden gelinkt aan bureaus in Frankfurt en Wiesbaden en ontstond het vermoeden van een extreem-rechts netwerk binnen de politie in de deelstaat. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Rechts-extremisme':

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

Een gewapende groep Rijksburgers plande volgens de politie een staatsgreep.


Lees meer

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Zaterdag is de aanslag waarbij negen mensen omkwamen precies twee jaar geleden.


Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.


Lees meer

Twee jaar na aanslag Halle: antisemitisme toegenomen

Twee jaar na aanslag Halle: antisemitisme toegenomen

De aanslag op een synagoge in Halle op 9 oktober 2019 veroorzaakte een schokgolf in Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger