Duitslandweb logo Duitslandweb

Top EU en China: Merkel moet balanceren

Kort nieuws - 14 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel, EU-commissievoorzitter Von der Leyen en voorzitter van de Europese Raad Michel ontmoeten vandaag de Chinese president Xi via een videoconferentie. Oorspronkelijk had de top in Leipzig en met alle 27 Europese regeringshoofden moeten plaatsvinden. Maar vanwege de coronapandemie vindt de ontmoeting met China in kleiner gezelschap en dus online plaats.

De ontmoeting met China had het hoogtepunt van het Duitse EU-voorzitterschap moeten zijn. Aan de geplande datum werd uiteindelijk vastgehouden. In plaats van een fysiek treffen zal de top nu als videoconferentie plaatsvinden.

Er zal tijdens de onderhandelingen vooral worden gesproken over de gelijke behandeling van Europese bedrijven op de Chinese markt. Al jaren onderhandelen de EU en China over een investeringsverdrag. Een doorbraak in die onderhandelingen wordt voor vandaag nog niet verwacht, meldt Deutschlandfunk.

Met name voor exportland Duitsland is een eerlijke concurrentie voor Europese bedrijven op de Chinese markt van groot belang. In het bijzonder voor de autoindustrie. Volkswagen verkocht in 2018 meer dan 4,2 miljoen auto's in China, ten opzichte van 350.000 in de Verenigde Staten, somt nieuwssite Politico op in een analyse van de Duitse betrekkingen met China.

Merkel moet voor de economische belangen van de EU opkomen maar mag niet voorbijgaan aan de talrijke mensenrechtenkwesties en democratische tekortkomingen. Het is de laatste tijd bergaf gegaan met de betrekkingen tussen de EU en China, aldus het hoofd van de China-delegatie van het Europees parlement. Volgens hem vormen het schenden van mensenrechten en de ondemocratische en onzekere juridische situatie ook meer en meer een probleem voor Europese bedrijven in China. Lees meer bij Deutschlandfunk en POLITICO

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.

Lees meer

Crisismanager Merkel redt Duits EU-voorzitterschap

Crisismanager Merkel redt Duits EU-voorzitterschap

'Een pak van m'n hart', zei Merkel na de laatste EU-top. Een terugblik op het Duitse voorzitterschap.

Lees meer

Podcast: De Duitse lobby in de EU

Podcast: De Duitse lobby in de EU

Journalist Hans von der Burchard biedt vanuit Brussel een blik achter de schermen van de Duitse lobby in de EU.

Lees meer

De worst van Adenauer

De worst van Adenauer

Wat Konrad Adenauer met de ruzie in de Europese Unie om smaakvolle namen voor vegetarische producten te maken heeft.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger