Duitslandweb logo Duitslandweb

Der Spiegel hekelt Nederlands energiebeleid
Nieuwe kolen- en kerncentrales wekken verbazing

Achtergrond - 12 december 2011

In Duitsland worden alle kerncentrales uiterlijk in 2022 gesloten en er wordt geïnvesteerd in alternatieve energie. Nederland doet juist het tegenovergestelde en blijft kolencentrales bouwen, schrijft Der Spiegel.

Der Spiegel hekelt Nederlands energiebeleid
© flickr/JosephD/cc

Het Duitse gerenommeerde weekblad Der Spiegel somt het op: waar in Duitsland alle kerncentrales gesloten worden, bouwt Nederland in Borssele een kernreactor bij. Waar in Duitsland energiebedrijven afstappen van energiewinning uit kolen en gas, bouwt het Duitse energieconcern E.on, samen met Nuon, het dochterbedrijf van Vattenfall, en Eemsmond Energie drie nieuwe kolen- en gascentrales in de Groningse Eemshaven. Ook in de Rotterdamse haven bouwt E.on een kolencentrale die 7 procent van de Nederlandse huishoudens van stroom kan voorzien.

Der Spiegel kijkt een beetje verbaasd naar het buurland: juist Nederland merkt als eerste de gevolgen van de klimaatveranderingen. Eenderde van Nederland ligt onder de zeespiegel, memoreert het blad. Stijgt de temperatuur, dan zullen steden als Amsterdam en Rotterdam onder water verdwijnen.

Volgens Der Spiegel is er een banale reden voor dit energiebeleid: “We willen zo goedkoop mogelijke energie”, zegt Bert de Vries, afdelingsleider voor Energie, Telecommunicatie en Concurrentie van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken tegen Der Spiegel. Lage stroomprijzen leveren een goede concurrentiepositie op.

De rechtsliberale Nederlandse regering vaart een geheel andere koers dan de Duitse regering, die ook uit christendemocraten en liberalen bestaat. De Nederlandse regering heeft afgesproken om de CO2-uitstoot niet met 30 maar met 20 procent te verminderen. Hiermee heeft het Nederlands kabinet haar eigen klimaatdoelen naar beneden bijgesteld. Het aandeel duurzame energie stijgt weliswaar naar 14 procent maar het zou 20 procent moeten zijn. Ook in de subsidie voor duurzame energie wordt flink gesneden: 1,5 miljard in plaats van 4 miljard.

 Lees meer in Spiegel Online >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger