Duitslandweb logo Duitslandweb

Racismedebat: Berlijns metrostation Mohrenstrasse krijgt nieuwe naam

Kort nieuws - 6 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Metrostation Mohrenstrasse in Berlijn krijgt een nieuwe naam. Dat heeft het Berlijnse openbaar vervoersbedrijf BVG besloten. De naam Mohrenstrasse is racistisch, luidt het verwijt. 

Het is niet voor het eerst dat over de naam van het metrostation wordt gediscussieerd. Maar door de Black Lives Matter-protesten in de VS en Europa laaide de discussie opnieuw op. De protesten volgden op de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die eind mei door politiegeweld in de VS om het leven kwam.

De Moren waren moslims die in Noord-Afrika, Spanje en Portugal woonden. Het woord werd ook gebruikt voor mensen met een zwarte huid. 

"Als ruimdenkende onderneming en een van de grootste werkgevers van de hoofdstad keurt de BVG elke vorm van racisme of andere discriminatie af", liet het openbaar vervoersbedrijf in een officiële mededeling weten. 

Het metrostation is genoemd naar de aangrenzende Mohrenstrasse, die haar naam vooralsnog wel behoudt. De nieuwe naam van het station wordt Glinkastrasse, een andere straat in de buurt. Michail Iwanowitsch Glinka (1804-1857) was een Russische componist. Het zal nog even duren voor het metrostation zijn nieuwe naam daadwerkelijk draagt, maar het moet wel nog voor het eind van dit jaar geregeld zijn, liet een BVG-woordvoerster weten. 

Ook in andere Duitse steden wordt gediscussieerd over straatnaamveranderingen. Zo willen mensen in Ettlingen (Baden-Württemberg) eveneens van de Mohrenstrasse af, in Offenbach (Hessen) is een student een petitie gestart om de Bismarckstrasse te noemen naar de lokale rapper Haftbefehl en in Leipzig willen mensen meerdere straatnamen aanpassen. Lees meer bij tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Wolf polariseert ook in Duitsland

Wolf polariseert ook in Duitsland

De Duitse regering probeert met een dialoogreeks over de wolf de bescherming van wolf en schaap in balans te brengen.


Lees meer

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen is verboden op Goede Vrijdag in Duitsland. Niet-gelovigen grijpen dat verbod aan voor vrolijk verzet.


Lees meer

Een Duits gezicht

Een Duits gezicht

Kijken Duitsers echt treuriger? Merlijn Schoonenboom over blikken, kijken en context.


Lees meer

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger