Duitslandweb logo Duitslandweb

'Flinke stijging van links-extreem geweld en meer rechts-extremisten'

Kort nieuws - 23 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal geweldsdelicten gepleegd door linksextremisten is in 2019 met 40 procent gestegen. En er waren vorig jaar zo'n 30 procent meer rechts-extremisten dan in 2018. Dat melden Die Welt en Der Spiegel op basis van gegevens van de Verfassungsschutz.

Het aantal 'links-gemotiveerde geweldsdelicten' steeg van 4622 in 2018 naar 6449 vorig jaar. Dat is zo'n 40 procent meer. Het gaat daarbij vooral om vandalisme en brandstichting, citeert Die Welt uit interne informatie van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz, waarover het beschikt. In twee gevallen was er volgens de dienst sprake van poging tot doodslag of moord. Het aantal links-extremisten is vorig jaar met zo'n 5 procent gestegen naar 33.500. Een op de vier zou bereid zijn geweld te gebruiken. De meeste links-extremisten bevinden zich in de deelstaten Berlijn, Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg. 

Het aantal rechts-extremisten is in 2019 met een derde toegenomen tot 32.000, meldt Der Spiegel op basis van het jaarrapport van de Verfassungsschutz. Dat zouden minister van Binnenlandse Zaken Seehofer en het hoofd van de Verfassungsschutz Haldenwang vandaag presenteren, maar de presentatie is op het laatste moment afgezegd, meldt nieuwssite tagesschau.

Dat het aantal rechtsextremisten zo is toegenomen, komt mede omdat voor het eerst de ongeveer 7000 aanhangers van de extreem-rechtse AfD-partijvleugel Der Flügel zijn meegeteld, aldus Der Spiegel. Der Flügel heeft zichzelf eerder dit jaar opgeheven, maar de Verfassungsschutz houdt de aanhangers nog wel in de gaten. Het aantal rechts-extremisten dat bereid zou zijn geweld te gebruiken, is van 12.700 in 2018 gestegen naar 13.000 vorig jaar. Vooral het toegenomen aantal antisemitische geweldsdelicten baart de veiligheidsdienst zorgen. Lees meer bij Die WeltDer Spiegel en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger