Steinmeier en Rivlin herdenken in Bondsdag slachtoffers Holocaust
Kort nieuws - 29 januari 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse president Steinmeier en zijn Israëlische collega Rivlin hebben vandaag in de Bondsdag gesproken bij de herdenking van de slachtoffers van de Holocaust.
Steinmeier noemde de aanwezigheid van Rivlin in de Bondsdag "een teken van verbondenheid tussen Duitsland en Israël". Het is Duitslands plicht te bewijzen dat de verzoening tussen beide landen terecht is, aldus de bondspresident.
De Holocaust is een deel van de Duitse geschiedenis en identiteit, zei Steinmeier. Net als vorige week in Jeruzalem, toen hij in gedenkcentrum Yad Vashem sprak, benadrukte de bondspresident dat het Duitsers zijn geweest die al die verschrikkelijke dingen hebben gedaan. Voor jongere generaties moeten nieuwe vormen worden gevonden om daaraan te blijven herinneren, zei hij. "Wie de herinnering aan de slachtoffers wil eren, moet de democratie en rechtstaat beschermen als die, waar dan ook, in twijfel worden getrokken."
Steinmeier wees ook op het opnieuw oplevende antisemitisme in Duitsland en de aanvallen op politici en journalisen. Daarop waren de Duitsers niet voorbereid, zei hij. "Maar ze moeten deze test doorstaan." Dat is Duitsland verplicht aan de slachtoffers en de overlevenden.
Ook Rivlin benadrukte het belang van het gezamenlijk herdenken. Hij prees Merkel die "terecht vaak de vertegenwoordiger van de vrije wereld wordt genoemd". Merkel en de Duitse regering hebben veel gedaan in de strijd tegen antisemitisme, nationalisme en vreemdelingenhaat die nu overal in Europa weer opduiken, aldus Rivlin. Duitsland, als leidend land in Europa en met de speciale verantwoordelijkheid die het heeft, moet dat blijven doen, drukte hij zijn gehoor op het hart.
Rivlin sprak ook over Israël dat bedreigd wordt door buurlanden als Iran en riep Duitsland op aan Israëls zijde te blijven staan. En hij ging in op het plan dat de Amerikaanse president Trump dinsdag presenteerde en dat een eind moet maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict. Het plan is een mogelijkheid weer met elkaar in gesprek te komen, aldus de Israëlische president. Het vertrouwen tussen beide partijen moet weer worden opgebouwd en daarbij kan Duitsland een belangrijke rol spelen, zei hij. Bekijk de herdenking op het youtubekanaal van tagesschau en lees meer bij Süddeutsche.de en Focus.de
Lees meer:
Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken
Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.
'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'
Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.
De vermoorde componist
Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.
Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland
Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?
Reacties
Geen reacties aanwezig