Duitslandweb logo Duitslandweb

Steinmeier en Rivlin herdenken in Bondsdag slachtoffers Holocaust

Kort nieuws - 29 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse president Steinmeier en zijn Israëlische collega Rivlin hebben vandaag in de Bondsdag gesproken bij de herdenking van de slachtoffers van de Holocaust.

Steinmeier noemde de aanwezigheid van Rivlin in de Bondsdag "een teken van verbondenheid tussen Duitsland en Israël". Het is Duitslands plicht te bewijzen dat de verzoening tussen beide landen terecht is, aldus de bondspresident.

De Holocaust is een deel van de Duitse geschiedenis en identiteit, zei Steinmeier. Net als vorige week in Jeruzalem, toen hij in gedenkcentrum Yad Vashem sprak, benadrukte de bondspresident dat het Duitsers zijn geweest die al die verschrikkelijke dingen hebben gedaan. Voor jongere generaties moeten nieuwe vormen worden gevonden om daaraan te blijven herinneren, zei hij. "Wie de herinnering aan de slachtoffers wil eren, moet de democratie en rechtstaat beschermen als die, waar dan ook, in twijfel worden getrokken."

Steinmeier wees ook op het opnieuw oplevende antisemitisme in Duitsland en de aanvallen op politici en journalisen. Daarop waren de Duitsers niet voorbereid, zei hij. "Maar ze moeten deze test doorstaan." Dat is Duitsland verplicht aan de slachtoffers en de overlevenden.

Ook Rivlin benadrukte het belang van het gezamenlijk herdenken. Hij prees Merkel die "terecht vaak de vertegenwoordiger van de vrije wereld wordt genoemd". Merkel en de Duitse regering hebben veel gedaan in de strijd tegen antisemitisme, nationalisme en vreemdelingenhaat die nu overal in Europa weer opduiken, aldus Rivlin. Duitsland, als leidend land in Europa en met de speciale verantwoordelijkheid die het heeft, moet dat blijven doen, drukte hij zijn gehoor op het hart. 

Rivlin sprak ook over Israël dat bedreigd wordt door buurlanden als Iran en riep Duitsland op aan Israëls zijde te blijven staan. En hij ging in op het plan dat de Amerikaanse president Trump dinsdag presenteerde en dat een eind moet maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict. Het plan is een mogelijkheid weer met elkaar in gesprek te komen, aldus de Israëlische president. Het vertrouwen tussen beide partijen moet weer worden opgebouwd en daarbij kan Duitsland een belangrijke rol spelen, zei hij. Bekijk de herdenking op het youtubekanaal van tagesschau en lees meer bij Süddeutsche.de en Focus.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

9-11: Duitslands Schicksalstag

9-11: Duitslands Schicksalstag

Woensdag herdenkt Duitsland de val van de Berlijnse Muur (1989) en de 'Novemberpogrome' (1938).


Lees meer

30 april 1945: Hitler pleegde zelfmoord

30 april 1945: Hitler pleegde zelfmoord

De tijdlijn 'Kriegsende' belicht de laatste maanden van het nazi-regime.


Lees meer

Merkel: Je kunt geen streep zetten onder het verleden

Merkel: Je kunt geen streep zetten onder het verleden

We moeten ons verzetten tegen elke vorm van racisme en haat, zei kanselier Merkel in haar 5 mei lezing.


Lees meer

4 en 5 mei: Onze mooiste stukken over herdenken

4 en 5 mei: Onze mooiste stukken over herdenken

Een selectie van onze indrukwekkendste producties over herdenken en de Tweede Wereldoorlog


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger