Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondspresident Steinmeier in Polen voor Auschwitz-herdenking

Kort nieuws - 27 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

President Steinmeier is vandaag met talrijke andere staatshoofden bij de herdenking van de bevrijding van nazi-vernietigingskamp Auschwitz in Polen aanwezig. Kanselier Merkel herdenkt de bevrijding van het kamp, vandaag 75 jaar geleden, in Berlijn. 

Bondspresident Steinmeier spreekt vandaag in zijn werkpaleis Bellevue met drie Holocaust-overlevenden. Met hen vertrekt hij daarna naar Polen voor de internationale Auschwitz-herdenking. Daar zijn veel staatshoofden en regeringsleiders aanwezig, namens Nederland koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte. Vorige week sprak Steinmeier als eerste Duitse staatshoofd in het Holocaust-gedenkcentrum Yad Vashem in Jeruzalem. Hij benadrukte daar de Duitse verantwoordelijkheid om aan de Holocaust te blijven herinneren en om te strijden tegen antisemitisme.

Kanselier Merkel is niet bij de herdenking in Auschwitz, zij bezocht het kamp in december. Toen zegde zij 60 miljoen euro toe voor het behoud van Auschwitz als gedenkplaats. De kanselier ontvangt vandaag in Berlijn de Poolse minister-president Mateusz Morawiecki. Samen met hem bezoekt ze een benefiet- en herdenkingsconcert in de Berliner Staatsoper onder leiding van dirigent Daniel Barenboim, en een interreligieuze kerkdienst in de Berliner Dom.

In de Duitse hoofdstad vinden vandaag veel herdenkingen plaats, zoals kransleggingen en het schoonmaken van Stolpersteine, goudkleurige vierkante 'struikel'-steentjes in straten die herinneren aan slachtoffers van het naziregime.

In Duitsland leeft de zorg over het toenemende antisemitisme, Steinmeier sprak er vorige week ook over tijdens de Holocaust-herdenking in Yad Vashem in Israël. In 2018 telde het Bundeskriminalamt 1799 delicten met een antisemitische achtergrond, een toename van 20 procent ten opzichte van 2017. Vorig jaar was de aanslagpoging op een synagoge in Halle door een rechts-extremist een grote schok. De aanslagpleger kwam de synagoge niet binnen, maar schoot daarbuiten twee mensen dood.

De aanslag in Halle heeft mensen in Duitsland wakker geschud, in de politiek en in de bevolking, zegt de voorzitter van de Duitse Centrale Joodse Raad Josef Schuster daar nu over. Hij noemde het zondag in het ARD-programma 'Bericht aus Berlin' opvallend hoeveel steunbetuigingen er na de aanslag volgden bij de Centrale Joodse Raad en ook bij hem persoonlijk, "in een mate die ik nooit eerder heb beleefd". Lees meer bij tagesspiegel.de, tagesschau.deSüddeutsche.de en de website van de bondspresident

Zie ook:
Directeuren van Duitse concentratiekamp-bezoekerscentra melden dat provocaties toenemen  

De factcheck-rubriek Faktenfinder van Tagesschau over Holocaust-ontkenning 

Meer over het thema Holocaust-herdenking in Duitsland in ons Duitslandweb-archief

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Holocaust-herdenking in teken van lhbti+

Holocaust-herdenking in teken van lhbti+

De Bondsdag gedenkt vrijdag de Holocaust. Voor het eerst is er aandacht voor de vervolging van homo's door de nazi's.


Lees meer

Secretaresse kamp Stutthof schuldig verklaard

Secretaresse kamp Stutthof schuldig verklaard

Een 97-jarige is veroordeeld voor medeplichtigheid aan nazi-misdaden. Waarom worden zulke processen nu nog gevoerd?


Lees meer

9-11: Duitslands Schicksalstag

9-11: Duitslands Schicksalstag

Woensdag herdenkt Duitsland de val van de Berlijnse Muur (1989) en de 'Novemberpogrome' (1938).


Lees meer

30 april 1945: Hitler pleegde zelfmoord

30 april 1945: Hitler pleegde zelfmoord

De tijdlijn 'Kriegsende' belicht de laatste maanden van het nazi-regime.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger