Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondspresident Steinmeier in Polen voor Auschwitz-herdenking

Kort nieuws - 27 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

President Steinmeier is vandaag met talrijke andere staatshoofden bij de herdenking van de bevrijding van nazi-vernietigingskamp Auschwitz in Polen aanwezig. Kanselier Merkel herdenkt de bevrijding van het kamp, vandaag 75 jaar geleden, in Berlijn. 

Bondspresident Steinmeier spreekt vandaag in zijn werkpaleis Bellevue met drie Holocaust-overlevenden. Met hen vertrekt hij daarna naar Polen voor de internationale Auschwitz-herdenking. Daar zijn veel staatshoofden en regeringsleiders aanwezig, namens Nederland koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte. Vorige week sprak Steinmeier als eerste Duitse staatshoofd in het Holocaust-gedenkcentrum Yad Vashem in Jeruzalem. Hij benadrukte daar de Duitse verantwoordelijkheid om aan de Holocaust te blijven herinneren en om te strijden tegen antisemitisme.

Kanselier Merkel is niet bij de herdenking in Auschwitz, zij bezocht het kamp in december. Toen zegde zij 60 miljoen euro toe voor het behoud van Auschwitz als gedenkplaats. De kanselier ontvangt vandaag in Berlijn de Poolse minister-president Mateusz Morawiecki. Samen met hem bezoekt ze een benefiet- en herdenkingsconcert in de Berliner Staatsoper onder leiding van dirigent Daniel Barenboim, en een interreligieuze kerkdienst in de Berliner Dom.

In de Duitse hoofdstad vinden vandaag veel herdenkingen plaats, zoals kransleggingen en het schoonmaken van Stolpersteine, goudkleurige vierkante 'struikel'-steentjes in straten die herinneren aan slachtoffers van het naziregime.

In Duitsland leeft de zorg over het toenemende antisemitisme, Steinmeier sprak er vorige week ook over tijdens de Holocaust-herdenking in Yad Vashem in Israël. In 2018 telde het Bundeskriminalamt 1799 delicten met een antisemitische achtergrond, een toename van 20 procent ten opzichte van 2017. Vorig jaar was de aanslagpoging op een synagoge in Halle door een rechts-extremist een grote schok. De aanslagpleger kwam de synagoge niet binnen, maar schoot daarbuiten twee mensen dood.

De aanslag in Halle heeft mensen in Duitsland wakker geschud, in de politiek en in de bevolking, zegt de voorzitter van de Duitse Centrale Joodse Raad Josef Schuster daar nu over. Hij noemde het zondag in het ARD-programma 'Bericht aus Berlin' opvallend hoeveel steunbetuigingen er na de aanslag volgden bij de Centrale Joodse Raad en ook bij hem persoonlijk, "in een mate die ik nooit eerder heb beleefd". Lees meer bij tagesspiegel.de, tagesschau.deSüddeutsche.de en de website van de bondspresident

Zie ook:
Directeuren van Duitse concentratiekamp-bezoekerscentra melden dat provocaties toenemen  

De factcheck-rubriek Faktenfinder van Tagesschau over Holocaust-ontkenning 

Meer over het thema Holocaust-herdenking in Duitsland in ons Duitslandweb-archief

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger