Duitslandweb logo Duitslandweb

Rusland wijst twee Duitse diplomaten uit

Kort nieuws - 12 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Rusland wijst twee Duitse diplomaten uit. Daarmee spitst het conflict rond de moord op een Georgiër in Duitsland afgelopen zomer zich verder toe.

President Poetin had de actie al aangekondigd, nu worden de twee Duitse diplomaten inderdaad het land uitgezet. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het een "vergeldingsmaatregel" omdat Duitsland vorige week twee Russische diplomaten heeft uitgezet.

Duitsland wees de Russen uit omdat het vindt Rusland niet voldoende meewerkt in het onderzoek naar de moord op een Georgiër. Deze 40-jarige man werd op 23 augustus in een parkje in Berlijn van achteren doodgeschoten. Hij zou in de tweede Tsjetsjeense oorlog tegen Rusland hebben gevochten. Poetin noemde de Georgiër eerder deze week een "bandiet" en een "moordenaar" die verantwoordelijk zou zijn voor een terreuraanslag in de metro in Moskou. Na de moord in Berlijn werd een verdachte opgepakt, een 39-jarige man met een Russisch paspoort. Deze verdachte zwijgt.

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft aanwijzingen dat de moord in opdracht van Russische of Tsjetsjeense overheidsinstanties is gepleegd. Rusland ontkende eerder al elke betrokkenheid bij de zaak. Tijdens de Oekraïnetop, waar Merkel en Poetin elkaar eerder deze week spraken, zei de Russische president dat hij niet denkt dat de relatie tussen beide landen nu in crisis raakt. "Maar goed voor de betrekkingen is het niet." Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger