Dr Jürgen Rüttgers
Curriculum vitae

Achtergrond - 20 maart 2009

Jürgen Rüttgers. Afb: wikipediaDr Rüttgers is sinds 22 juni 2005 leider van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die met 18 miljoen mensen de grootste deelstaat van Duitsland is. Hij is de eerste CDU-leider van Noordrijn-Westfalen sinds 1966.

Op 22 mei 2005 behaalde de CDU in Noordrijn-Westfalen, onder leiding van Rüttgers, een historische overwinning bij de deelstaatverkiezingen, het beste resultaat van de CDU tijdens een Landtag verkiezing in Noordrijn Westfalen sinds 1975. De verkiezing betekende het einde van de coalitie van de sociaal-democraten en de Groenen. De politieke kaart van de Bondsrepubliek veranderde eveneens. De overwinning van de CDU in NRW leidde in de Bundestag, het nationale parlement van Duitsland, tot een motie van wantrouwen tegen de 'rood-groene' bondsregering, onder leiding van Gerhard Schröder. De regering werd opgeheven en er vonden nieuwe verkiezingen plaats op 18 september 2005.

Jürgen Rüttgers had zijn stempel al op de nationale politiek gedrukt, toen de focus van zijn politieke werk naar Noordrijn-Westfalen verschoof. Hij was van 1987 tot 2000 lid van de Duitse Bundestag. Van 1991 tot 1994 was hij secretaris van CDU/CSU coalitie in de Bundestag. In 1994 werd Rüttgers door de toenmalige bondskanselier tot minister van onderwijs en onderzoek benoemt.

Biografie
Meer informatie: 
Persoonlijke website
Wikipedia Nederland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger