Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel steunt Syrië-plan Kramp-Karrenbauer; kritiek houdt aan

Kort nieuws - 23 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel staat achter het plan voor een internationale veiligheidszone in Syrië, dat minister van Defensie Kramp-Karrenbauer eerder deze week in Duitse media presenteerde. De kritiek op de minister houdt echter aan. 

Kramp-Karrenbauer wil een internationaal gecontroleerde veiligheidszone in Syrië instellen in samenwerking met Turkije en Rusland, zei ze maandag in een interview met Deutsche Welle. Dat bleek echter niet te zijn afgestemd met coalitiepartner SPD. En zo'n belangrijk plan - het is de eerste keer sinds het bestaan van de Bondsrepubliek dat Duitsland zelf een militaire inzet zou initiëren - moet op een andere manier worden gepresenteerd, luidde de kritiek. 

Kanselier Merkel heeft dinsdag haar steun voor Kramp-Karrenbauers plan uitgesproken. Ze noemde het volgens persbureau dpa "zeer veelbelovend, ook als nog veel vragen open zijn". Merkel benadrukte dat veiligheidszones alleen met een mandaat van de VN mogelijk zijn. De kanselier kondigde aan met de Franse president Macron, de Britse premier Johnson en de Turkse leider Erdogan over Kramp-Karrenbauers voorstel te gaan praten. 

Bij de SPD blijft de irritatie over het optreden van Kramp-Karrenbauer groot. Ze had haar collega Maas (SPD) van Buitenlandse Zaken per sms over haar plannen op de hoogte gesteld, zonder details te noemen. "Ik heb niet veel op met sms-diplomatie", aldus Maas. Dat Kramp-Karrenbauer haar plannen niet had afgestemd, is ook schadelijk voor Duitslands imago als betrouwbare partner, zei Maas. En ze had beter met het bekendmaken van de plannen kunnen wachten tot na de top van Erdogan en de Russische president Poetin dinsdag, vindt de SPD. Die zijn het eens geworden over Turks-Russische patrouilles in Noord-Syrië. 

Ook Frankrijk toont zich geïrriteerd dat de plannen van Kramp-Karrenbauer niet vooraf zijn afgestemd. Ze zouden bovendien niet passen bij de "dynamieken" in Syrië en het "moeilijke deel" aan andere landen overlaten. Lees meer bij Zeit Online en tagesschau.de

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Merkels opvolger moet opereren in internationale verhoudingen die alleen maar moeilijker zijn geworden.

Lees meer

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.

Lees meer

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny.

Lees meer

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger