Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland en Frankrijk schieten Italië en Malta te hulp

Kort nieuws - 24 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland en Frankrijk hebben samen met Italië en Malta tijdelijke afspraken gemaakt over de opvang van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Het gaat om een tijdelijke noodoplossing.

Duitsland had vorige week al laten weten dat het bereid is een kwart van de drenkelingen over te nemen die door reddingsschepen naar Italiaanse of Maltese havens worden gebracht. Die mensen gaan dan in Duitsland in de procedure, om Italië en Malta zo te ontlasten. Een percentage noemde verantwoordelijk minister Seehofer maandag, na de ontmoeting met zijn ambtgenoten, niet meer. Het is ook afhankelijk van hoeveel andere landen zich aansluiten bij het initiatief, zei hij. Zes andere landen zouden ook bereid zijn drenkelingen op te nemen. Nederland hoort daar niet bij.  

Italië hield onder de rechts-nationalistische minister Salvini (Binnenlandse Zaken) de havens dicht voor reddingsschepen. Die moesten dagenlang en soms wekenlang op zee blijven met de drenkelingen, die er vaak slecht aan toe waren. De nieuwe Italiaanse regering, die begin deze maand aantrad, laat de schepen wel weer toe. De toezeggingen van Duitsland en Frankrijk lijken ook bedoeld om de nieuwe Italiaanse regering te steunen, om te voorkomen dat Salvini en zijn Lega Nord weer terug aan de macht komen. 

Duitsland, Frankrijk, Italië en Malta, de landen die bij deze afspraak zijn betrokken, hopen dat tijdens de top van ministers van Binnenlandse Zaken op 8 oktober nog meer landen zich aansluiten en afspraken over percentages kunnen worden gemaakt.

Volgens Tagesschau heeft Duitsland in het afgelopen jaar de overname van in totaal 565 drenkelingen toegezegd. Slechts 225 van hen zouden Duitsland ook daadwerkelijk hebben bereikt. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger