Duitslandweb logo Duitslandweb

Chronologie november 1989
Van veertig jaar DDR tot de val van de Muur

Achtergrond - 28 juli 2009

9 november 1989 -

De persconferentie van Günter Schabowski, 9 november 1989. Dezelfde avond viel de Muur. Afb: wikipedia.org

8 november 1989 - Een nieuw geformeerde partijtop treedt aan. Het niet betrekken van de bevolking bij deze formatie roept heftige reacties op. De protestbeweging Neues Forum wordt officieel erkend als politieke partij.

7 november 1989 - Vandaag treedt het hoogste partijorgaan van de SED, het Politburo, af. Burgers durven voor het eerst te demonstreren voor het gebouw van het Zentralkomitee van de SED, de plek waar het Politburo zijn vergaderingen houdt.

6 november 1989 - Terwijl overal in het land demonstraties plaatsvinden en Tsjechoslowakije wordt overspoeld met Oost-Duitse vluchtelingen, herdenkt de SED-top in Berlijn de Russische Oktoberrevolutie van 6 november 1917.

5 november 1989 - De vluchtelingenstroom uit de DDR neemt alleen maar toe. Dit weekend hebben tienduizenden Oost-Duitsers hun land verlaten in de hoop in het Westen een nieuwe toekomst te kunnen opbouwen.

Grootse demonstratie uit de Oost-Duitse geschiedenis, 4 november 1989 op de Alexanderplatz in Oost-Berlijn. Afb: wikipedia.org

4 november 1989 - In Berlijn vindt de grootste demonstratie uit de DDR-geschiedenis plaats. Er gaan ongeveer een miljoen mensen de straat op. De in 1976 uitgezette Oost-Duitse protestzanger Wolf Biermann wordt de toegang tot Oost-Berlijn geweigerd.

3 november 1989 - In Dresden worden drie burgers veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van twee jaar en drie maanden tot vier jaar, in verband met hun bijdrage aan protesten van begin oktober. Enkele partijkopstukken, waaronder Minister van Staatsveiligheid Erich Mielke, treden af.

2 november 1989 - De vluchtelingenstroom naar Praag blijft groeien. Leden van protestbeweging Neues Forum hebben overleg met vertegenwoordigers van de SED en de geheime dienst, de Stasi.

1 november 1989 - De oostgrens van de DDR, sinds begin september gesloten, is weer open. Oost-Duitsers kunnen nu naar Tsjechoslowakije vluchten. Hiervan wordt onmiddellijk en massaal gebruik gemaakt. Opnieuw vinden vandaag vele demonstraties plaats.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

De Duitse omgang met roofkunst laat zien hoe snel de maatschappelijke discussie is veranderd.


Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'

'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'

Musical maakt het leven met de Berlijnse Muur invoelbaar.


Lees meer

‘Hohenzollern hielpen Hitler met symbolisch kapitaal’

‘Hohenzollern hielpen Hitler met symbolisch kapitaal’

De Duitse historicus Stephan Malinowski vertelde in Amsterdam over zijn boek 'De adel en de nazi's'.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger