Duitslandweb logo Duitslandweb

EU eist strengere regels voor nitraatreductie Duits grondwater

Kort nieuws - 29 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering moet meer doen om de concentratie nitraat in het grondwater te reduceren. Dat concludeert de Europese Commissie na een bezoek van de Duitse ministers Svenja Schulze (Milieu, SPD) en Julia Klöckner (Landbouw, CDU) woensdag aan Brussel.

Eurocommissaris Karmenu Vella van Milieu vindt de Duitse plannen voor nitraatreductie niet toereikend. Een van de voorstellen is dat boerderijen gemiddeld 20 procent minder mest op de velden uitrijden. "Nu moet het maatregelenpakket nog preciezer worden uitgewerkt", zei Schulze na afloop van het overleg. Duitsland heeft nog tot september om met een gedetailleerd plan te komen. Voldoet het land niet op tijd aan de EU-eisen, dreigt een hoge boete bij het Europese Hof van Justitie. 

De Europese Unie kaart de hoge nitraatgehaltes in het Duitse grondwater al sinds 2013 aan. Het lukt al jaren niet om de waardes naar beneden te krijgen. De EU-norm voor nitraat is 50 milligram per liter. In Duitsland wordt deze waarde in bijna een derde van de totale oppervlakte overschreden. Dat komt voornamelijk door intensieve veehouderij en het gebruik van grote hoeveelheden mest. De bodem kan de stikstof uit de mest maar beperkt opnemen, de rest komt in het grondwater terecht. Dat kan gevaarlijk zijn voor de biodiversiteit en de volksgezondheid. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger