Duitslandweb logo Duitslandweb

Verhalen uit de Groningse grensstreek
Verhalenwedstrijd 'De grens voorbij' van Groninger Forum

Achtergrond - 19 juli 2010

De verhalenwedstrijd 'De grens voorbij' van het Groninger Forum levert deze zomer een prachtige kroniek op van het veranderende grensgebied tussen Nederland en Duitsland. "We willen geschiedenis, informatie, cultuur en debat met elkaar in verband brengen en nieuw combineren."

Verhalen uit de Groningse grensstreek
© Groninger Forum

Sinds het begin van de vorige eeuw is de betekenis van de Duits-Nederlandse grens sterk veranderd, legt Hans-Paul Klijnsma van het Groninger Forum uit. De bewaakte en grotendeels gesloten grens is verworden tot een vrijwel onzichtbare overgang tussen Nederland en Duitsland waar mensen zich vrij kunnen bewegen.

Het Groninger Forum is een organisatie die culturele en maatschappelijke projecten uitvoert. Het wil met het project 'De grens voorbij' de veranderde betekenis van de grens zichtbaar maken aan de hand van persoonlijke verhalen van de inwoners uit het grensgebied. Dit jaar is het bovendien precies 65 jaar geleden dat er einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Het project biedt een goede aanleiding om in het grensgebied de soms vergeten verhalen van voor, tijdens en na de oorlog alsnog te verzamelen.

Zo'n vijftig verhalen heeft het Groninger Forum inmiddels binnen, vertelt Klijnsma, projectleider van 'De grens voorbij'. "In het Nederlands, in het Duits en in het Gronings."

Op de website van het Groninger Forum staan de herinneringen, anekdotes en andere verhalen die inmiddels zijn verzameld. Die vormen de basis van het activiteitenprogramma dat in november van start gaat, met onder meer films, lezingen, voordrachten, presentaties en theater. De verhalen worden ook ter inspiratie aan Duitse en Nederlandse kunstenaars voorgelegd, met als resultaat een serie kunstwerken die in de vorm van banieren door het grensgebied verspreid gaan worden en een tentoonstelling van kunstwerken. 

Het Groninger Forum werkt met Nederlandse en Duitse partners samen, waaronder bibliotheken, archieven en de universiteiten van Groningen en Oldenburg. Op Duitslandweb wordt de komende twee weken een aantal van de verhalen gepubliceerd.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Het chocoladestrooisel

Het chocoladestrooisel

Voor hagelslag wilden de kinderen van Merlijn Schoonenboom wel mee naar Nederland. Maar 'Hollandse producten' blijken ook in Duitsland te koop.

Lees meer

Gesprek: Op weg naar een nieuwe herinneringscultuur?

Gesprek: Op weg naar een nieuwe herinneringscultuur?

Hetty Berg (Joods Museum Berlijn) en Yra van Dijk (Universiteit Leiden) over de Nederlandse en Duitse herinneringscultuur.

Lees meer

De vertrekhal

De vertrekhal

Merlijn Schoonenboom laat zich in Berlijn vaccineren en vraagt zich in de rij af: heeft Duitsland het in de coronacrisis dan toch beter gedaan dan Nederland?

Lees meer

Fragment: 'Tussen utopie en crisis'

Fragment: 'Tussen utopie en crisis'

In zijn nieuwe boek analyseert historicus Frits Boterman ook de invloed van Duitse cultuur op Nederland in het interbellum.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger