Groninger Forum - De grens voorbij
Gevarieerd programma sluit project 'De Grens Voorbij' af

Groninger Forum - De grens voorbij
© Heimann/Groninger Forum

“Hoe dichter je bij de grens woont, hoe minder belangrijk die grens is.” Die conclusie trekt Hans-Paul Klijnsma van het Groninger Forum uit zijn project 'De Grens Voorbij'. De verhalenwedstrijd in de grensstreek wordt deze weken afgesloten met een programma van lezingen en een tentoonstelling.

“Mensen die dichtbij de grens wonen, maken zich er niet druk over”, aldus Klijnsma. “Die werken toch wel samen.” Als voorbeeld van die samenwerking noemt hij een koppelstuk voor brandweerslangen. Nederlandse en Duitse brandweerslangen passen niet op elkaars kranen, maar wel sinds dat koppelstuk een jaar of vijf geleden is ontworpen.

Aan de andere kant kon een woonwijk in Bellingwolde niet worden gebouwd omdat die zowel op Nederlandse als op Duitse grond zou komen te staan. Dat was juridisch zo ingewikkeld, dat het plan maar helemaal werd opgegeven.

Spandoeken en banieren

Dergelijke verhalen uit de grensstreek verzamelde het cultureel en maatschappelijk centrum Groninger Forum het afgelopen jaar voor ‘De Grens Voorbij’. Het leverde 128 verhalen op, in het Duits, Nederlands of in dialect. Zes Duitse en zes Nederlandse kunstenaars maakten geïnspireerd door wat ze lazen 400 kunstwerken: spandoeken en banieren die deze weken in de grensstreek en in de stad zijn te zien.

Klijnsma heeft net aangifte moeten doen bij de politie: een van de banieren die in de Groninger binnenstad hangen, is gestolen. Waarschijnlijk net voor de officiële opening van het programma, die vrijdag plaatsvond. Daar werd de winnaar van de verhalenwedstrijd bekend gemaakt: Silke Hölscher, een geboren Duitse die in Groningen woont en schreef over twee oma's die aan weerszijden van de grens wonen en elkaar op late leeftijd ontmoeten. Lees hier het winnende verhaal.

Oorlogsverwerking

De komende weken organiseert het Groninger Forum lezingen, filmavonden, debatten en tentoonstellingen in en over de grensstreek. De Tweede Wereldoorlog speelt in veel van die bijeenkomsten een rol. Zo zijn er debatten over de oorlogsverwerking in Duitse en Nederlandse proza en poëzie. De documentaire ‘Overwonnen buren’ gaat over hoe drie Duitse studenten in Groningen naar de oorlog kijken en welke rol die in hun leven speelt. Ook is er een debat over de omgang met het oorlogsverleden in Nederland en Duitsland met historici Chris van der Heijden en Krijn Thijs.

Maar het gaat niet alleen over de oorlog, zegt Klijnsma. “Er komen ook twee dichters die vertellen over hoe ze twee jaar geleden een weekend in een huis werden opgesloten met andere Nederlandse en Duitse dichters. Ze moesten hun eigen werk in de taal van de ander vertalen.” De Nederlandse columnist Jan Westera, die net over de grens woont, vertelt over de cultuurverschillen met Duitsland.

De bijeenkomsten vinden zowel in Nederland als in Duitsland plaats. Zie voor de bijeenkomsten in Nederland de Duitslandweb-agenda. Meer informatie staat op de website ‘De Grens Voorbij’ van het Groninger Forum. Daar zijn ook alle ingezonden verhalen te lezen.

Banier: Barbara Stok/Groninger Forum

Artikelen in deze serie:

Verhalen uit de Groningse grensstreek

Achtergrond - 19 juli 2010 Verhalen uit de Groningse grensstreek
De verhalenwedstrijd 'De grens voorbij' van het Groninger Forum levert deze zomer een prachtige kroniek op van het veranderende grensgebied tussen Nederland en Duitsland.
Lees meer

Pindakaas en pünktlichkeit

Achtergrond - 19 juli 2010 Pindakaas en pünktlichkeit
Met mooi weer zijn ze dol op barbecueën, in hun nette en strakke tuinen, want daar zijn ze erg op gesteld.
Lees meer

Daar waar geen mens meer wat te zeggen had

Achtergrond - 23 juli 2010 Daar waar geen mens meer wat te zeggen had
Anne Liemborg (1926) voer vaak mee op de Butterfahrten, boottochtjes waarop je goedkoop drank en sigaretten kon kopen.
Lees meer

Beijering krijgt de grens open voor een liter jenever

Achtergrond - 29 juli 2010 Beijering krijgt de grens open voor een liter jenever
De Golden Earring, The Kinks, Heino; allemaal traden ze op in hotel Schober in grensdorp Vlagtwedde.
Lees meer

Winnaar Groningse verhalenwedstrijd: Mijn oma's

Achtergrond - 23 november 2010 Winnaar Groningse verhalenwedstrijd: Mijn oma's
"Proost Maria, proost Annie" roepen ze met twinkelde ogen.
Lees meer

Een feest zonder bier?

Achtergrond - 21 juli 2010 Een feest zonder bier?
"Een paar dagen later werd ik gebeld door de krant General anzeiger met de vraag of ik een interview wou geven, want ze hadden gehoord dat een Holländer hier wat wou organiseren waarbij alcohol verboden was."
Lees meer

Schlagerheld over de grens

Achtergrond - 27 juli 2010 Schlagerheld over de grens
"Ik vertrok voor de eerste optredens in een Lada naar Duitsland.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger