Achtergrond

Nederlandse atlete trainde in doping-staat DDR

Achtergrond - 17 juli 2024 - Auteur: Marja Verburg Nederlandse atlete trainde in doping-staat DDR
Toen de Nederlandse kogelstootster Els van Noorduijn als 19-jarige in 1966 naar de DDR vertrok, wist ze nauwelijks waar ze terecht zou komen. Ze mocht voor een trainingsstage naar Leipzig en voor haar was dat een grote kans. Dat het Oost-Duitse regime in dezelfde periode een misdadig dopingprogramma opbouwde, daarvan hoorde ze pas veel later. “Ik was topsporter. Dat was je focus.”

Lees meer

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Achtergrond - 4 juli 2024 - Auteur: Lynn Stroo Israël-kritiek is taboe in Duitsland
Een gymnasium in Berlijn heeft de diploma-uitreiking deze vrijdag afgezegd uit vrees voor pro-Palestijns protest door de leerlingen. Ongeveer de helft van de leerlingen had aangegeven tijdens de uitreiking een statement voor het Palestijnse leed te willen maken. Dat ging de school te ver. Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten.

Lees meer

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Achtergrond - 1 juli 2024 - Auteur: Marja Verburg Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis
Duitse geschiedenis is lange tijd vooral verteld als een nationale geschiedenis, die ophield bij de landsgrenzen. Maar als je de geschiedenis van Duitsland vanuit een mondiaal perspectief bestudeert, levert dat andere inzichten op. Hoe hebben Duitsers die de wereld over zwierven hun land beïnvloed? Hoe hebben mondiale ontwikkelingen Duitsland veranderd? Daarover spraken Europese en Amerikaanse historici in juni met elkaar in Amsterdam.

Lees meer

EK 2024: Duitse voetbalwoorden

Achtergrond - 18 juni 2024 - Auteur: Lynn Stroo EK 2024: Duitse voetbalwoorden
Schwalbe, Tor en Abseits zijn misschien al bekende voetbalwoorden, maar wat bedoelt een Duitser eigenlijk met Heim-EM of Bananenflanke? En hoe zit het met dat Sommermärchen, waar Duitsland tijdens dit Europees kampioenschap voetbal zo op hoopt? We hebben de belangrijkste en opvallendste voetbalwoorden op een rijtje gezet. 

Lees meer

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Achtergrond - 13 juni 2024 - Auteur: Wiebke Pittlik Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering
In Duitsland is de christendemocratische CDU/CSU veruit de grootste partij geworden bij de Europese verkiezingen, met 30 procent van de stemmen. De rechtsradicale AfD werd groter dan de sociaaldemocratische SPD van kanselier Olaf Scholz.

Lees meer

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Achtergrond - 13 juni 2024 - Auteur: Lynn Stroo Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht
Nadat de laatste Duitse keizer Wilhelm II Duitsland in 1918 was ontvlucht en zich in Nederland had gevestigd, liet hij zijn bezittingen nareizen. 64 Treinwagons vol, een fractie van wat hij ooit bezat. Hoeveel koloniale objecten zaten daartussen? En wat zeggen die over Duitslands gewelddadige optreden in zijn koloniën, toen Wilhelm II keizer was? Museum Huis Doorn en de Universiteit Utrecht begonnen een onderzoek. Ruim anderhalf jaar later krijgt het beeld vorm: “De keizer was meer geïnteresseerd in kolonialisme dan eerder werd gedacht.”

Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Achtergrond - 5 juni 2024 - Auteur: Marja Verburg Duitsland en de Europese verkiezingen 2024
Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? Hoe staan zij ervoor in de peilingen en wie zijn hun lijsttrekkers? In dit factsheet vind je informatie over Duitsland en de Europese verkiezingen. Dit factsheet werd voor het eerst gepubliceerd op 25-4-2024 en werd op 5 juni voor het laatst geactualiseerd. Voor de uitslag van de verkiezingen: CDU/CSU veruit de grootste bij Europese verkiezingen

Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Achtergrond - 22 mei 2024 - Auteur: Wiebke Pittlik Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen
In Frankfurt am Main is dinsdag het proces begonnen tegen de vermoedelijke leiders van de groep die een staatsgreep wilde plegen in Duitsland. De groep rond Heinrich XIII Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen en met een schaduwleger de macht over te nemen in Duitsland. Ze worden gerekend tot de Reichsbürger-beweging.

Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Achtergrond - 22 mei 2024 - Auteur: Hille Steenhuis Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?
Wie weleens in Duitsland heeft gefietst, zal het herkennen: fietsers die op de stoep rijden in plaats van op de weg. In steden als Berlijn zie je soms meer fietsers op de stoep dan op straat. Voor fietsers is het vaak niet duidelijk waar ze moeten rijden: tussen de voetgangers of de auto's. Waarom hebben fietsers in Duitsland het zo moeilijk?

Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Achtergrond - 13 mei 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast: De Duitse rol in Europa
Sinds kanselier Olaf Scholz in 2021 is aangetreden, is Duitsland minder zichtbaar in Europa, zegt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut. Het land speelt een belangrijke rol in de Europese steun aan Oekraïne. Maar verder lijkt Scholz toch vooral in beslag genomen door de moeizame samenwerking tussen de coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP. Wat betekent dat voor de Duitse rol in de EU? In aanloop naar de Europese verkiezingen spreekt Duitslandweb-redacteur Marja Verburg daarover met Ton Nijhuis in de podcastreeks 'Achtung Europa'.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger