Achtergrond

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Achtergrond - 30 januari 2024 - Auteur: Wiebke Pittlik Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers
De in Duitsland zeer bekende parlementariër van de socialistische partij Die Linke, Sahra Wagenknecht, heeft haar partij met ruzie verlaten en een nieuwe partij opgericht. Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) is te typeren als links-conservatief; economisch links en maatschappelijk conservatief.

Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Achtergrond - 26 januari 2024 - Auteur: Lynn Stroo Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’
‘Nie wieder’, nooit meer oorlog, klonk het na de Tweede Wereldoorlog decennialang in Duitsland. Maar dit credo staat meer dan ooit onder druk, door oorlogen, rechts-extremisme en de groeiende AfD. Wat kunnen historici bijdragen aan het huidige publieke debat hierover? Die vraag stond afgelopen maandag centraal tijdens een publieksbijeenkomst aan de Humboldt-Universität in Berlijn. ‘Het idee dat geschiedenis politieke ontsporing kan voorkomen lijkt niet goed te werken.’

Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Achtergrond - 22 januari 2024 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts
In tientallen steden in Duitsland is dit weekeinde gedemonstreerd tegen rechtsextremisme en tegen de politieke partij AfD. In München heeft de politie de demonstratie zondag afgebroken omdat de toeloop te groot was. Door de mensenmassa kwam de veiligheid in het gedrang.

Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Achtergrond - 18 januari 2024 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op
Sinds eerder deze maand bleek dat invloedrijke AfD’ers samen met andere rechts-extremisten plannen hebben besproken om Duitsers met een migratie-achtergrond het land uit te werken, is in Duitsland de roep om een AfD-verbod luider geworden. De rechts-radicale partij wordt al langer door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de gaten gehouden, maar ze kan niet makkelijk worden verboden. En een poging daartoe kan ook juist gunstig uitpakken voor de AfD.

Lees meer

Duitsland in 2024

Achtergrond - 10 januari 2024 - Auteurs: Lynn Stroo, Marja Verburg Duitsland in 2024
Terwijl de regering-Scholz worstelt met grote problemen, kunnen volwassenen vanaf dit voorjaar in Duitsland waarschijnlijk legaal joints roken. In de zomer organiseren de Duitsers het EK voetbal voor mannen en in het najaar lijkt de AfD de grote winnaar te worden bij de verkiezingen in drie Oost-Duitse deelstaten. Een vooruitblik op Duitsland in 2024.

Lees meer

Boeren protesteren tegen bezuinigingen

Achtergrond - 9 januari 2024 - Auteurs: Lynn Stroo, Wiebke Pittlik Boeren protesteren tegen bezuinigingen
Boeren in Duitsland hebben deze week tot actieweek uitgeroepen. Nadat maandag op veel plekken het verkeer werd lamgelegd door blokkades van tractoren, bleven de acties op dinsdag beperkt. De demonstranten eisen dat de regering-Scholz terugkomt op het voornemen om subsidies te verminderen. 

Lees meer

Podcast Achtung: Terugblik 2023

Achtergrond - 21 december 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast Achtung: Terugblik 2023
In de laatste aflevering van onze podcast 'Achtung! Duitse updates' van dit jaar blikken we met collega's van het Duitsland Instituut terug op 2023. Wat viel hen op in Duitsland? Ze vertellen over de nog altijd bestaande verschillen tussen Oost- en West-Duitsland; over hoe docenten omgaan met desinformatie in de klas; en over een gebeurtenis die níet heeft plaatsgevonden: "Het licht is niet uitgegaan in Duitsland." 

Lees meer

Drieluik Duitse energietransitie

Achtergrond - 15 december 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb Drieluik Duitse energietransitie
Hoe kan het dat duurzaamheidskampioen Duitsland nog bruinkoolmijnen heeft, wat doet Hamburg om burgers op de fiets te krijgen en waarom is er zo’n gedoe over de warmtepomp in de Duitse politiek? Zes studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht verdiepten zich voor Duitslandweb in de Duitse energietransitie en maakten afgelopen oktober een multimediale productie. Het resultaat is onderdeel van hun afstudeerproductie.

Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Achtergrond - 15 december 2023 - Auteur: Merel Flikweert Duitsland wil nog niet zonder bruinkool
Een desolate kuil zover het oog kan kijken. Een dunne laag smog bedekt de zon terwijl vrachtwagens langzaam manoeuvreren over de bruine en zwarte grond van de kuil. Voor wie niet bekend is met het concept ‘bruinkoolmijn’, kan het lijken alsof het een andere planeet is. Maar niks is minder waar, dit is onze aarde. Om precies te zijn is dit de Garzweilermijn II in Jüchen, een dorpje in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Achtergrond - 14 december 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb Hamburg dringt de auto terug
De Noord-Duitse havenstad Hamburg wil het gebruik van de auto terugdringen. Het stadsbestuur presenteerde in november 2023 een strategie om mensen uit de auto en op de fiets of in het openbaar vervoer te krijgen. Zelf spreekt het stadsbestuur van een Mobilitätswende.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger