Duitslandweb logo Duitslandweb

Slapen in nationaal-socialistisch megabouwwerk
Jeugdherberg opent in oud nazi-bouwwerk Seebad Prora

Achtergrond - 30 juni 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een vakantie aan zee is goed voor het Duitse volk, vonden de nazi's. Daarom werd in de jaren dertig een gigantisch vakantiecomplex, Seebad Prora, op het Duitse eiland Rügen gebouwd met plaats voor twintigduizend badgasten. Vrijdag opent in een deel van het complex de ‘langste jeugdherberg ter wereld’.

Slapen in nationaal-socialistisch megabouwwerk
© Wikipedia.org/Steffen Löwe/cc

Seebad Prora op Rügen is 4.5 kilometer lang en zes verdiepingen hoog. Het is een van de weinige nationaal-socialistische megaprojecten die daadwerkelijk zijn uitgevoerd en staat tegenwoordig onder monumentenzorg. Een deel ervan is omgetoverd tot een jeugdherberg. Aanvankelijk had het Rotterdamse architectenbureau Atelier Kempe Thill de jeugdherberg ontworpen, maar na onenigheid met de gemeente heeft een Duits architectenbureau het project gerealiseerd.

Nazi's en communisten

De nazi’s bouwden in de jaren dertig het complex, naar ontwerp van de architect Clemens Klotz, voor de nationaal-socialistische reisorganisatie Kraft durch Freude (KdF). Ongeveer twintigduizend burgers zouden hier naar plan tegelijkertijd vakantie kunnen vieren, zich ideologisch ontwikkelen of zich voorbereiden op de militaire dienst. Nog voordat het project af was, brak de Tweede Wereldoorlog uit.

Na de oorlog kreeg het complex, in handen van het Oost-Duitse leger, een eigen functie. Prora werd een kazerne voor de Nationale Volksarmee (NVA) en blok 5, het blok waarin zich nu de jeugdherberg bevindt, was een groot verblijf voor Bausoldaten, dienstweigeraars die als straf dwangarbeid verrichtten.

Kunstenaars en badgasten

Na de val van het SED-regime stond het complex leeg. Wat moest ermee gebeuren? Het gebouw was zo uniek dat het een monumentenstatus kreeg. Bovendien bleken sloopkosten enorm omdat nazi’s een betonsoort hadden gebruikt dat eigenlijk veel te sterk is. Ze bouwden het complex in een tijd waarin er weinig bekend was over beton als architectonisch materiaal.

Sinds 1992 vestigden er zich verschillende musea en galeries, die bekendstaan onder de verzamelnaam KulturKunststatt Prora. Meer dan 70 jaar nadat de eerste plannen van het vakantiepark Prora ontstonden, krijgt een deel van de betonnen kolos eindelijk de functie waarvoor deze in eerste instantie was bedoeld: het verblijf voor badgasten.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger