Duitslandweb logo Duitslandweb

'Duitse verkiezingen even belangrijk als die in VS'
Wouter Koolmees (D66) over Duitse verkiezingen

Achtergrond - 16 september 2013

De Duitse verkiezingen zijn voor Nederland net zo belangrijk als de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zegt D66-Kamerlid Wouter Koolmees op Duitslandnieuws.nl. “Jammer genoeg is het een beetje saai en speelt Europa bijna geen rol.”

'Duitse verkiezingen even belangrijk als die in VS'
© D66

Volgt D66 de verkiezingen in Duitsland actief?
Ja, omdat de Duitse verkiezingsuitslag relevant is voor de ontwikkelingen in Europa. In dat debat speelt Duitsland een bepalende rol, waarbij Nederland en Duitsland ook nog vaak samen optrekken. Voor Nederland en voor Europa zijn de Duitse verkiezingen eigenlijk minstens zo belangrijk als de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Daarom is het interessant om deze verkiezingen te volgen.

Waar let u vooral op?
Het belangrijkste zijn de ontwikkelingen in Duitsland over Europese samenwerking. Duitsland is Nederlands belangrijkste bondgenoot in het maken en handhaven van Europese afspraken over economische hervormingen en het zoeken naar oplossingen voor de crisis. Een Duitse regering die dit afwijst, kan de Nederlandse belangen verslechteren.

Voelt de D66 zich verbonden met een partij in Duitsland?
Er is in Duitsland geen partij die zich een-op-een met D66 laat vergelijken. Ideologisch is D66 het meest verwant aan de FDP. Dat uit zich onder meer in het belang dat beide partijen hechten aan burgerrechten, onderwijs en gezonde overheidsfinanciën. Met de FDP wordt ook samengewerkt in de ALDE-fractie in het Europees Parlement. Tegelijkertijd staat bij D66 ook duurzaamheid en Europese samenwerking nadrukkelijk op de agenda, dat heeft minder aandacht bij de FDP. Hier ligt eerder een link met Die Grünen, al slaan die een beetje door, net als GroenLinks in Nederland.

Over Duitslandnieuws.nl 
Duitslandnieuws brengt dagelijks vers nieuws uit Duitsland voor de Nederlandse markt, met persoonlijke verhalen van ondernemers, economische trends op deelstaatniveau en politieke interviews. Deze serie interviews is met toestemming overgenomen van Duitslandnieuws.nl >>

Wat kan Nederland leren van Duitsland?

Snel hervormen. In Duitsland zijn onder leiding van bondskanselier Schröder in de periode 2003-2005 belangrijke hervormingen doorgevoerd op de arbeidsmarkt. De WW-duur werd verkort en de regels voor tijdelijk werk, uitzendwerk en voor zzp’ers werden versoepeld. Mede door die hervormingen heeft Duitsland veel minder last van de crisis gehad dan Nederland. De werkloosheid is in Duitsland in de afgelopen jaren zelfs gedaald, terwijl die in Nederland fors oploopt. Dit is het bewijs dat hervormingen niet moeten worden uitgesteld, maar snel moeten worden doorgevoerd om ons land voor te bereiden op de toekomst.

Zijn er ook storende elementen in het Duitse debat?
De verkiezingscampagnes in Duitsland zijn wel erg saai. Er is nauwelijks een debat door Merkels enorme voorsprong in de peilingen. Wij zouden graag wat meer uitdaging zien en reuring. Wat ook stoort is dat toekomst van Europa nauwelijks een rol speelt in het debat.

Op welke verkiezingsuitslag hoopt u?
Winst voor FDP en Die Grünen, en aan CDU/CSU lijkt toch niet te ontkomen. Vorige keer wilden de Grünen niet met de FDP en CDU regeren, wellicht komt er nu een uitslag die dat wel mogelijk maakt.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger