Moslimraad weigert deelname aan ‘preventietop’
Minister Friedrich wil met top moslimextremisme bestrijden

Achtergrond - 9 juni 2011

De voorzitter van de Centrale Raad van Moslims in Duitsland, Aiman Mazyek, wil geen preventietop waarin de bestrijding van moslimextremisme centraal staat. De zogenoemde preventietop is een initiatief van de minister van Binnenlandse Zaken, Hans-Peter Friedrich (CSU) en moet op 24 juni plaatsvinden.

Moslimraad weigert deelname aan ‘preventietop’
© dpa/picture-alliance

Mazyek vindt de preventietop niet nodig. Volgens hem hebben moslimorganisaties, de binnenlandse veiligheidsdiensten en de nationale recherche de afgelopen jaren regelmatig over veiligheidsvraagstukken overlegd. Mayzek wil eerst de resultaten van die samenwerking evalueren voordat er weer een nieuw overleg in het leven wordt geroepen.

De aanleiding van Friedrichs voorstel voor de preventietop was de aanslag in Frankfurt in maart op twee Amerikaanse soldaten door een moslim van Albanese afkomst. De minister wil zo vooral de radicalisering van islamitische jongeren bestrijden. Het “veiligheidspartnerschap” dat Friedrich met de preventietop wil bereiken, is ook in het belang van de islamitische bevolking om het misbruik van hun geloof te beperken, aldus de minister. Om dit partnerschap meer vorm te geven kondigde hij de zogenoemde Präventionsgipfel aan.

Friedrich veroorzaakte in maart van dit jaar een heftig debat omdat hij stelde dat de islam historisch gezien geen deel van Duitsland is. Hij zei dit vlak voor het begin van de jaarlijkse islamconferentie die het ministerie van Binnenlandse Zaken sinds 2006 organiseert. Zijn uitspraak was een reactie op een rede van bondspresident Christian Wullf (CDU), die in oktober op de dag van de Duitse eenheid zei dat naast de joods-christelijke traditie “ook de islam intussen deel is van Duitsland”.

Verdachtmaking

Friedrichs voorstel en zijn eerdere uitlatingen zorgden voor veel kritiek op de islamconferentie van dit jaar. Islamwetenschapster en deelnemer aan de conferentie, Armina Omerika, stelde bijvoorbeeld dat een veiligheidspartnerschap zo een zeer bedenkelijke cultuur van verdachtmaking onder moslims schept. In het kader van integratie is een dergelijk plan niet bevorderlijk, aldus Omerika in een verslag van de conferentie van de Bundeszentrale für politische Bildung. Bovendien vragen veel moslims zich inmiddels af of dialoog en integratie nog steeds de belangrijkste doeleinden van de islamconferenties zijn.

In de afgelopen jaren hebben regelmatig grote integratie- en islamconferenties plaatsgevonden. Telkens leidden dergelijke bijeenkomsten tot veel ophef. De eerste integratietop was in 2006. Hierin werd het voorstel gedaan voor een nationaal integratieplan. Dit Nationale Integrationsplan (NIP) werd in 2007 op de tweede integratietop gepresenteerd. De conferentie werd toen door onder meer de Turkse gemeenschap als “anti-integratie” afgedaan.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger