Duitslandweb logo Duitslandweb

Knokken voor Duits op ROC's
Duits wordt steeds minder aangeboden in het mbo

Achtergrond - 18 april 2013

Wie spreekt er straks nog Duits in het bedrijfsleven? Op ROC’s wordt steeds minder Duits onderwezen. Dat constateerde Duitslandweb vorig jaar al, en sindsdien is de positie van het vak verder verslechterd.

Knokken voor Duits op ROC's
© DIA
ROC Deltion College in Zwolle vierde de Dag van de Duitse taal vorig jaar uitbundig.

Werkgeversvoorman Bernard Wientjes (VNO-NCW) sprak tijdens een politiek ontbijt van de Actiegroep Duits woensdag zijn verbazing uit over de verwaarlozing van een voor het Nederlandse bedrijfsleven zo belangrijke taal. Duitsland is veruit de belangrijkste handelspartner van Nederland. “Nederland heeft bijvoorbeeld een enorme toeleveringsindustrie voor de Duitse auto’s.”

In de nieuwe kwalificatiestructuur voor het mbo die vanaf schooljaar 2014-2015 gaat gelden, staat het vak Duits verder onder druk. In de nieuwe opbouw die de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) onlangs bekendmaakte, komt Duits nog maar in twee van de 77 herziene kwalificatiedossiers voor. In deze dossiers wordt Duits ook specifiek genoemd bij de kwalificatie-eisen. In 7 dossiers moet een (tweede) moderne vreemde taal worden gekozen. De school zal niet alle talen aanbieden, dus kunnen veel mbo’ers niet meer kiezen voor Duits. Zelfs op sommige ROC’s in de grensstreek wordt Duits geschrapt, gaven docenten aan die aanwezig waren bij het ontbijt van de Actiegroep Duits.

Beroepsgericht Duits

Vanuit de grensstreek komt het initiatief om Duits beter op de kaart te zetten. Een conferentie van de Ler(n)ende Euregio en de Actiegroep Duits in september krijgt vandaag, op de Dag van de Duitse taal, een vervolg. De betrokkenen willen zorgen dat er twee sterke keuzedelen Duits worden ontwikkeld: een deel Duits in de beroepscontext en een algemeen deel. Op die manier kunnen de twee betrokken kenniscentra die verantwoordelijk zijn voor de kwalificatiedossiers , Kenwerk en Ecabo, zo snel mogelijk een opzet maken voor het vak Duits die gesteund wordt door alle ROC’s, legt Lambert Teerling van de Ler(n)ende Euregio uit.

Op de conferentie in Kleef wordt ook een brochure van de werkgroep Deutsch macht Spass gepresenteerd die zich richt op mbo-studenten. De brochure moet studenten stimuleren te kiezen voor Duits. Als ze die keuze straks nog hebben.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

Een problematische beer

Een problematische beer

De Duitse minister Paus wordt voor 'Problembär' uitgemaakt, las columniste Inge Jooris in de Duitse media. Zijn haar dagen als minister geteld?


Lees meer

Vechten als ketellappers

Vechten als ketellappers

De Duitse regering heeft zo veel ruzie, het lijkt wel een bende 'Kesselflicker', zei een van de ministers. Columniste Inge Jooris legt uit wat hij bedoelt.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger