Duitslandweb logo Duitslandweb

NDC: Wat gaat er mis in het politieke bedrijf?
Elfde Nederlands-Duitse Conferentie

Achtergrond - 11 november 2010

Het politieke bedrijf in Duitsland is anders dan in Nederland, maar overeenkomsten zijn er ook: Kiezers in beide landen binden zich minder dan vroeger aan een partij en scharen zich sneller achter een nieuw geluid, politici zoeken daar een antwoord op. De rol van de media verandert in beide landen. Om van elkaars kennis en denkbeelden te leren kwamen politici, wetenschappers, journalisten en studenten deze week bijeen op de Nederlands-Duitse Conferentie in Den Haag.

NDC: Wat gaat er mis in het politieke bedrijf?
© DIA
Deze week vond in Den Haag de elfde Nederlands-Duitse Conferentie plaats.

Het thema van de 11e Nederlands-Duitse conferentie was 'Democratie op drift'. In workshops werden fenomenen als 'de zwevende kiezer', 'de leegloop bij politieke partijen', 'de relatie tussen media en politiek' en 'coalitievorming nieuwe stijl' onderzocht. Onder meer oud-minister Joris Voorhoeve en de prominente Duitse politicoloog  Karl-Rudolf Korte gaven een inleiding op het thema.

Integratieprobleem

In Duitsland is integratie een van de grote thema’s op het moment, de publieke opinie vraagt van de politiek om dit onderwerp niet te negeren maar bespreekbaar te maken. In Nederland heeft dit proces zich al een aantal jaren geleden afgespeeld. Reden voor FAZ-journalist en Nederland-watcher Andreas Ross om te verzuchten: “De partijen hebben na Pim Fortuyn toch alles besproken? Dat heeft niet geholpen." De onvrede is niet afgenomen in Nederland door veel over integratieproblemen te praten, houdt Ross zijn lezers voor.

In Duitsland zijn in het verleden veel Nederlandse ontwikkelingen gezien als een succesverhaal, iets waar Duitsers wat van konden leren. Het veelkleurige medialandschap, de multiculturele samenleving, het grote-steden-beleid. Maar sinds de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh en nu met de populistische Geert Wilders in het centrum van de macht moeten veel Duitsers hun beeld van Nederland bijstellen.

Zowel in Duitsland als in Nederland wordt veel nagedacht en onderzocht over wat er nou toch misgaat in de relatie tussen burger en politiek. In beide landen is een grote onvrede over het politieke establishment. Op de conferentie werden veel factoren genoemd; media vervormen het beeld op de werkelijkheid, politici bieden alleen nog verpakking en geen inhoud, het kortetermijndenken regeert, maatschappelijke problemen zijn genegeerd. Maar hoe nu verder, daar bleek geen eenduidig antwoord op te geven. Wat vooral duidelijk werd is dat de landen in hetzelfde schuitje zitten.

De Nederlands-Duitse Conferenties vinden hun oorsprong in een gezamenlijk initiatief uit 1994 van de toenmalige ministers van Buitenlandse Zaken, dr. Klaus Kinkel en prof. dr. Pieter Kooijmans. Zijn vinden jaarlijks afwisselend in Duitsland en in Nederland plaats. De organisatie van deze elfde conferentie was in handen van het Duitsland Instituut Amsterdam.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

De vertrekhal

De vertrekhal

Merlijn Schoonenboom laat zich in Berlijn vaccineren en vraagt zich in de rij af: heeft Duitsland het in de coronacrisis dan toch beter gedaan dan Nederland?

Lees meer

Fragment: 'Tussen utopie en crisis'

Fragment: 'Tussen utopie en crisis'

In zijn nieuwe boek analyseert historicus Frits Boterman ook de invloed van Duitse cultuur op Nederland in het interbellum.

Lees meer

Merkel: Je kunt geen streep zetten onder het verleden

Merkel: Je kunt geen streep zetten onder het verleden

We moeten ons verzetten tegen elke vorm van racisme en haat, zei kanselier Merkel in haar 5 mei lezing.

Lees meer

Warum, wieso: kopen Duitsers koffie in Nederland?

Warum, wieso: kopen Duitsers koffie in Nederland?

In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 4: Kaffeesteuer

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger