Iedere dag een deurtje verder
Kersttijd in Hamburg

Columns - 13 december 2004

(13 december 2004) “Winter in Hamburg” zong Frank Boeijen in 1987. Destijds had ik nooit kunnen vermoeden, dat ik ooit zelf naar “deze koude stad, waar liefde was” zou verhuizen.

van Marcel Heijmans

Hamburg schijnt vroeger nooit echt befaamd te zijn geweest om zijn kerstmarkten, maar onlangs las ik in het Hamburger Abendblatt, dat gedurende deze tijd zo’n twintig- tot veertigduizend bezoekers meer dan normaal naar de stad komen. Dit is voornamelijk te danken aan de historische kerstmarkt, Roncallis Weihnachtsmarkt. Deze is voor het raadhuis opgebouwd en deels ontworpen door bekende kunstenaars, met architectonische hoogstandjes en decoraties, een Weens Jugendstil-café en een nostalgische carrousel. Wenen en Berlijn zijn al aan het touwtrekken om de kerstmarkt, nu het contract met Hamburg dit jaar ten einde loopt. Zelfs New York schijnt interesse te hebben.

Vanavond ga ik mezelf daarom nog maar eens trakteren op een beker Glühwein om de geweldige sfeer op te snuiven. Ik zal met plaatsvervangende trots het lichtspel van de kerstboom op de Alster aanschouwen en me voor het verlichte stadhuis verwarmen. Ik verheug me er ook al op, morgen weer een deurtje te kunnen openen van mijn Adventkalender. En zo gaan we iedere dag een deurtje verder naar Kerst. Frohe Weihnachten!

Marcel Heijmans woont in Hamburg en is daar werkzaam bij een reclamebureau.

Ben je benieuwd hoe je een echte kerststol maakt, of wil je zelf een kerstmarkt bezoeken? Klik dan hier voor goede kersttips.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger