Duitse kerst is zoetsappig op z'n best
Het is niet te ontlopen, beter is jezelf eraan over te geven

Columns - 11 december 2007

(11 december 2007) In Duitsland is het vrijwel onmogelijk om de kerstmanie te ontlopen. Dwepen met kerst is algemeen geaccepteerd. In Engelskirchen is zelfs een team briefschrijvers bezig namens het kerstkind alle kinderwensen te vervullen. 

Denk je nu ‘wat een zoetsappigheid!’, dan heb je precies het verschil tussen kerst in Nederland en Duitsland te pakken. In Duitsland kun je ongegeneerd dwepen met kerst, terwijl je als kerstliefhebber in Nederland met scheve ogen wordt aangekeken.

Zelf ben ik een gematigde kerstliefhebber en Sinterklaas-fundamentalist. Winkels in kerstsfeer: van mij hoeft het niet zo nodig. Sterker nog: vóór Sinterklaas zou het verboden moeten zijn! Maar naarmate kerst dichterbij komt, laat ik me elk jaar weer inpakken door de kerstsfeer en verheug ik me op de kneuterige gezelligheid en het lekkere eten van de kerstdagen.

Het zal mijn Bielefeldse huisgenoten dan ook weinig overredingskracht kosten om mij volgende week mee te krijgen naar de kerstmarkt. Voor glühwein, punch en worst in een kitscherig decor ben ik inmiddels best te porren. Bovendien: wanneer je het niet ontlopen kan, kun je er maar beter aan overgeven.

Wil je nog een antwoord van het kerstkind, stuur je brief dan vóór 20 december naar:
An das Christkind
51766 Engelskirchen
Duitsland

Overzicht van alle Duitse kerstpostkantoren.

Maartje Hermsen maakt deel uit van het Graduiertenkolleg van het Duitsland Instituut Amsterdam. Zij schrijft een proefschrift over naoorlogse debatten over het geschiedenisonderwijs in Nederland en West-Duitsland. Als Marie Curie fellow verblijft zij dit wintersemester aan de afdeling geschiedenis van de Universiteit Bielefeld.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger