Jullie zijn Duitsland
Merkels 'sixpack' is onnodig angstaanjagend

Columns - 11 februari 2011

Waarom moeilijk en zonder vrienden, als het ook makkelijk en met vrienden kan? De Europese partners voelen zich geschoffeerd door Merkels 'Pact voor concurrentiekracht'. Terwijl dat helemaal niet nodig is, zo legt econoom Carsten Brzeski in deze column uit.

Jullie zijn Duitsland
© Flickr.com/anarcxpoll
Grafitti op een muur in Valencia

Toen Duitsland iets meer dan vijf jaar geleden nog de zieke man van Europa was, 5 miljoen Duitsers werkloos waren en de economie maar moeilijk op gang kwam, lanceerden 25 mediabedrijven de imagocampagne 'Du bist Deutschland' (Jij bent Duitsland). Het kernstuk was een televisiespotje dat bekende en onbekende Duitsers toonde die in typisch Duitse decors het manifest van de campagne declameerden.

De campagne, het zomersprookje van het WK voetbal in 2006 en de economische heropstanding hebben in de afgelopen jaren een Duitse Aufbruchsstimmung gecreëerd, een gevoel van verandering. Bondskanselier Angela Merkel moet dat spotje afgelopen week nog een keer uit de oude doos hebben gehaald om het aan de andere Europese regeringsleiders te laten zien. De boodschap was duidelijk: 'Jullie zijn Duitsland'.

Sterkste economie

 In haar 'Pact voor concurrentiekracht' presenteerde Merkel zes punten die moeten helpen van Europa de sterkste economie ter wereld te maken. Wie de Duitse economie in de afgelopen jaren ook maar een beetje heeft gevolgd, weet dat die zes punten de recente Duitse succesformules weerspiegelen. Lage loonstijgingen, hervormingen op de arbeidsmarkt en van het pensioenstelsel en een grondwettelijk verbod op het maken van nieuwe schulden vanaf 2016.

Kortom, als iedereen nu in de Duitse pas loopt, komt het ook met de eurozone weer goed. Niet alle Europese regeringsleiders waren direct gecharmeerd van het sixpack van Merkel.

Van de zes voorstellen van Merkel kan alleen een grondwettelijke schuldrem een nieuwe crisis voorkomen. De andere voorstellen niet. De schuldencrisis werd namelijk niet veroorzaakt door de indexering van de Belgische lonen of door een te lage pensioengerechtigde leeftijd.

Zonder vrienden

Waarom moeilijk en zonder vrienden, als het ook makkelijk en met vrienden kan? Merkel kan zich beter richten op de schuldencrisis en een duidelijke keuze maken. Als Duitsland instemt met een verhoging van het reddingsfonds en een lagere rente voor Ierland en Griekenland, zullen die landen nog jaren aan het Duitse infuus met belastingcentjes hangen.

Als de Duitse regering dat niet wil, moet ze toch aandringen op schuldherstructureringen. Een oplossing voor de schuldencrisis en strengere regels voor begrotingen en schuldposities met de tot dusver afgeketste automatische sancties zijn een alternatief voor het sixpack. Dat geeft Europa een duidelijk Duits kader, maar laat landen hun trots en beleidssoevereiniteit.

Duitsland laat duidelijk de spierballen rollen in de strijd om de euro. Dat maakt niet geliefd. Andere landen voelen zich geschoffeerd en gepasseerd. Het sixpack van Merkel is angstaanjagend. Als Merkel na de volgende EU-top nog vrienden wil hebben, moet zij een nieuwe spot maken: 'Jullie zijn Europa'.

Carsten Brzeski is Senior Economist bij ING in België voor de Eurozone en Duitsland en schrijft regelmatig in Nederlandse en internationale media. Deze column is met toestemming overgenomen uit de Belgische krant De Tijd.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger