Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD-protest en tegendemonstraties in Berlijn

Kort nieuws - 28 mei 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vijfduizend AfD-aanhangers protesteerden afgelopen weekend in Berlijn tegen Merkels vluchtelingenbeleid. Aan verschillende tegendemonstraties deden zo'n 20.000 tot 25.000 mensen mee. 

Motto van het AfD-protest was 'Zukunft Deutschland' (toekomst Duitsland). Volgens de AfD waren er 8.000 mensen uit heel Duitsland naar Berlijn gekomen voor het protest, volgens de politie waren het er zo'n 5.000. AfD-voorzitters Meuthen en Gauland spraken de menigte voor de Brandenburger Tor toe. Ze bekritiseerden Merkels vluchtelingenbeleid en de gevestigde partijen die volgens Gauland van "vreemdelingen houden, niet van ons, niet van jullie, niet van de Duitsers". De demonstranten riepen "Lügenpresse" (leugenpers, een nazi-begrip) en "volksverraders".

Aan 13 tegendemonstraties namen rond de 20.000 tot 25.000 mensen deel volgens de politie. Zij probeerden de bijeenkomst van de AfD onder meer met fluitconcerten te verstoren en riepen "Nazi's raus". De demonstraties waren georganiseerd door verschillende organisaties tegen racisme, vakbonden, kunstenaars maar ook Berlijnse clubeigenaren die met 30 muziekwagens de AfD wilden "wegbassen". De politie had 2.000 mensen ingezet, die de demonstranten grotendeels gescheiden wisten te houden. Lees meer bij tagesschau.de en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger