Duitslandweb logo Duitslandweb

50 jaar 1968: Aanslag op Rudi Dutschke

Achtergrond - 11 april 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op 11 april 1968, vandaag 50 jaar geleden, pleegde een boze arbeider een aanslag op studentenleider Rudi Dutschke. Elf jaar later stierf Dutschke aan de gevolgen daarvan.

50 jaar 1968: Aanslag op Rudi Dutschke
© dpa Bildarchiv
Rudi Dutschke in 1967 op de FU in Berlijn

Op de aanslag volgden hevige rellen, waarbij twee doden en ruim honderd gewonden vielen. Velen hielden Axel Springer, uitgever van de Bild Zeitung, verantwoordelijk voor de aanslag. Bild voerde al maanden campagne tegen de protesterende studenten en had Dutschke tot grootste volksvijand had uitgeroepen. In dit opgehitste klimaat schoot Josef Bachmann, een huisschilder met rechts-radicale sympathieën en contacten, op Dutschke.

Dutschke geldt voor velen als een symbool van de protestgeneratie van 1968. Maar hij was ook omstreden. Bijvoorbeeld omdat hij openlijk steun betuigde aan de militante Rote Armee Fraktion (RAF). En hij schrok er niet voor terug zijn eigen baby bovenop een lading springstof in een kinderwagen te leggen, om de explosieven onopvallend te kunnen vervoeren. In de jaren zeventig werd hij een stuk gematigder. Zo keurde hij geweld af en was hij betrokken bij de oprichting van Die Grünen. In 1979 stierf hij toen hij een epileptische aanval kreeg in bad, een gevolg van de aanslag in 1968.

Duitse media staan vandaag uitgebreid stil bij Rudi Dutschke. De Süddeutsche Zeitung laat zijn zoon Hosea-Che aan het woord, de FAZ spreekt zijn weduwe Gretchen, de Tagesspiegel geeft een gedetailleerde beschrijving van de aanslag, Deutsche Welle vraagt zich af of Dutschke ook vandaag nog als voorbeeld dient en de taz heeft oa een foto-overzicht. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Bij het nieuws: Rote Armee Fraktion

Bij het nieuws: Rote Armee Fraktion

Met de arrestatie van oud-terroriste Klette is de Rote Armee Fraktion (RAF) weer volop in het nieuws. Lees meer over de linkse Duitse terreurorganisatie.


Lees meer

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger