Duitslandweb logo Duitslandweb

Gedwongen adoptie in DDR: slachtoffers eisen onderzoek

Kort nieuws - 6 april 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In de DDR zijn kinderen van ouders die politiek actief waren of gevangen zaten bij hun ouders weggehaald en door gezinnen geadopteerd die trouw aan het regime waren. Om hoeveel kinderen het gaat is niet bekend. 

De organisatie van slachtoffers - de Interessengemeinschaft gestohlene Kinder der DDR - gaat uit van 300 tot 400 gevallen. Donderdag bood de groep een petitie aan aan de Bondsdag om meer ondersteuning te krijgen van de regering en het parlement in hun zoektocht naar de waarheid. Slachtoffers krijgen nog steeds geen toegang tot gegevens over hun kind. In de petitie wordt een verlenging van de bewaartermijn van gegevens over adoptie geëist, een informatieplicht voor adoptie-organisaties en een centraal aanlooppunt voor onderzoek. De Tagesschau laat een vrouw aan het woord die te horen kregen dat haar baby was overleden maar de gang van zaken was zo vreemd dat ze aan die lezing twijfelt. Ook wetenschappers eisen inzage in documenten, zodat de omvang van deze misdaad door het DDR-regime kan worden onderzocht. Lees meer bij Tagesschau

Tags: DDR, adoptie

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'DDR':

Nederlandse atlete trainde in doping-staat DDR

Nederlandse atlete trainde in doping-staat DDR

Kogelstootster Els van Noorduijn trainde in de jaren 60 in de DDR. Dat het regime toen zijn dopingsysteem opbouwde, hoorde ze pas veel later.


Lees meer

'De Muur voorbij' getuigt van het gewone leven in de DDR

'De Muur voorbij' getuigt van het gewone leven in de DDR

Harrie Lemmens werkte in de jaren 80 als vertaler in de DDR. Hij gebruikte zijn dagboeken van toen voor zijn boek.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer

Nieuwe ronde in debat over DDR

Nieuwe ronde in debat over DDR

Historicus Katja Hoyer schreef een boek over de DDR. Het wordt tijd dat de DDR en Oost-Duitsland niet meer als ‘afwijking’ van de West-Duitse norm worden gezien, vindt ze.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger