Duitslandweb logo Duitslandweb

Journalist Yücel: 'Geen smerige deals met Turkije voor mijn vrijlating'

Kort nieuws - 17 januari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duits-Turkse journalist Yücel, die sinds 11 maanden vast zit in een Turkse cel, wil niet vrijkomen dankzij een eventuele deal tussen Duitsland en Turkije. 

"Voor smerige deals sta ik niet ter beschikking", liet Yücel via een schriftelijk interview met dpa vanuit zijn cel weten. Hij wil zijn vrijheid niet "met tankdeals van Rheinmetall" of "andere wapenbroeders bevlekt weten" en ook wil hij geen uitruil met Gülen-aanhangers, die Turkije graag uitgeleverd ziet. Minister van Buitenlandse Zaken Gabriel (SPD) zei onlangs in Der Spiegel dat Duitsland wapendeals met Turkije heeft opgeschort en dat dat zo blijft, "zolang de zaak-Yücel niet is opgelost". Al bedoelde hij daarmee niet dat hij beide zaken met elkaar wil verbinden, zei hij daarna.

De zaak-Yücel is een belangrijk strijdpunt in de gespannen verhouding tussen Duitsland en Turkije. De journalist, die wordt verdacht van terreuractiviteiten, zit nu al bijna een jaar vast zonder aanklacht. Tegelijkertijd zegt Turkije sinds een aantal weken de betrekkingen te willen verbeteren. Een aantal Duitse journalisten en mensenrechtenactivisten is inmiddels vrijgelaten. Volgens Die Welt wil Duitsland de Duits-Turkse consultaties weer oppakken, die al bijna een jaar niet hebben plaatsgevonden. Dit in verband met de strijd tegen terrorisme. Lees meer bij tagesschau.de en Welt.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek.


Lees meer

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Vrijdag bezoekt Scholz de Chinese president Xi Jinping. Een beladen kennismakingsbezoek.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger