Duitslandweb logo Duitslandweb

'Pegida-galgen' niet strafbaar

Kort nieuws - 7 december 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De verkoop van miniatuur-galgen die zijn geïnspireerd op galgen die in 2015 bij een Pegida-demonstratie werden meegedragen, is niet strafbaar. Dat heeft een rechter in Saksen bepaald.

Bij een Pegida-demonstratie in oktober 2015 had een man een levensgrote galg meegebracht met twee touwen: een gereserveerd voor Angela Merkel, een voor Sigmar Gabriel, destijds SPD-voorzitter. De man werd daarvoor, tot verbazing van velen, destijds niet veroordeeld.

Nu heeft een andere man in Saksen miniatuur-versies van de galgen te koop aangeboden, via zijn vereniging 'Heimattreu'. Ook dat is niet strafbaar, zegt de rechter in Saksen. Het is niet bewezen dat de man mensen serieus oproept Merkel en Gabriel iets aan te doen, vindt de rechtbank, je kunt het ook zien als een symbolische wens voor een 'politieke dood'. De galgen kunnen als kunst worden gezien en mogen daarom ook in productie worden genomen.

De uitspraak wekt verbazing en verontwaardiging. In Duitsland is het aantal aanvallen op en bedreigingen van politici de afgelopen jaren flink toegenomen. De Süddeutsche Zeitung bekritiseert de terughoudendheid van justitie bij het veroordelen van zulke daden. Lees meer bij Süddeutsche.de en faz.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger