Duitslandweb logo Duitslandweb

Ministers in de clinch over vrouwenquota
Ernstig tekort aan vrouwen in top bedrijfsleven

Achtergrond - 1 februari 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland heeft veel te weinig vrouwen in topposities in het bedrijfsleven. Daarom moet er een wettelijk vrouwenquotum worden ingevoerd, zegt minister Ursula von der Leyen van Werkgelegenheid. Onzin, zegt haar collega van Gezinszaken Kristina Schröder. De zakenvrouwen zelf zijn het gedebatteer zat en willen daden zien.

Ministers in de clinch over vrouwenquota
© dpa/picture-alliance

In de politiek heeft Duitsland over vrouwen aan de top niet te klagen. De bondskanselier is sinds 2005 een vrouw en de discussie over de invoering van een vrouwenquotum wordt gevoerd door twee vrouwelijke ministers, de CDU-collega’s Ursula von der Leyen van Werkgelegenheid en Kristina Schröder van Gezin, Senioren, Vrouwen en Jeugd.

In het bedrijfsleven zijn de cijfers een stuk minder rooskleurig. Slechts 2,4 procent van de topposities in de 500 grootste Duitse bedrijven wordt door vrouwen vervuld, blijkt uit onderzoek van het Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung DIW. In de raden van bestuur van de 100 bedrijven met de meeste omzet zaten in 2010 slechts vier vrouwen naast 437 mannen. Meer dan 90 procent van deze ondernemingen had geen enkele vrouw in de leiding, schrijven Die Welt en Der Spiegel.

Nieuwe wet

Von der Leyen - van huis uit arts, moeder van zeven kinderen en voorheen zelf minister van Gezinszaken - pleitte zaterdag op Spiegel Online voor de invoering van een vrouwenquotum in het bedrijfsleven. Ze wil nog dit jaar een wet invoeren die voor raden van bestuur en toezicht een vrouwenquotum van 30 procent voorschrijft. Ook de oppositiepartijen Grünen, SPD en Die Linke willen het aantal vrouwen in leidinggevende functies wettelijk regelen.

Schröder - die al eerder in de clinch lag met feministen, bijvoorbeeld toen ze onlangs zei dat vrouwen zelf verantwoordelijk zijn voor het salarisverschil tussen mannen en vrouwen - ziet niets in een verplicht vrouwenquotum dat voor alle branches hetzelfde is. Dat is niet goed voor de economie, zegt ze. Schröder wil in maart met het bedrijfsleven afspraken maken over flexibele vrouwenquota. Daarin wordt ze gesteund door de FDP, de CSU en de Duitse Kamer van Koophandel DIHK.

Afspraken met het bedrijfsleven hebben de afgelopen tien jaar niets opgeleverd, zegt Von der Leyen. Dat bevestigt onderzoek van het DIW, aldus Der Spiegel. In de financiële wereld is er in de besturen de afgelopen jaren door de crisis veel verloop geweest, maar het aantal vrouwen is met slechts 0,4 procent ten opzichte van 2006 gestegen.

Zakenvrouwen

De belangenvereniging van Duitse zakenvrouwen VdU is geïrriteerd over het debat, dat volgens hen “onbegrijpelijk en contraproductief” is. Zij willen daden zien, schrijft Die Welt. De afspraken uit het coalitieakkoord van Merkel-II over meer vrouwen in leidinggevende functies in het bedrijfsleven en in overheidsdienst moeten eindelijk eens worden uitgevoerd, aldus de VdU. Volgens de belangenvereniging zijn er genoeg gekwalificeerde vrouwen voor deze functies.

Uit een enquête onder Duitse toponderneemsters uit 2009 blijkt dat alle ondervraagden voordeel zien in een tijdelijke regeling die meer vrouwen in de top voorschrijft, schrijft Die Welt. 44 procent sprak zich uit voor een wettelijk vrouwenquotum.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer

AfD levert voor het eerst regio-bestuurder

AfD levert voor het eerst regio-bestuurder

De AfD heeft voor het eerst een verkiezing om een regionale bestuursfunctie gewonnen. Sesselmann wordt de nieuwe Landrat van een district in Thüringen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger