CSU wil meer vrouwen in partijtop
‘2011 moet het jaar van de vrouwen worden’

Achtergrond - 12 oktober 2010

Met de komst van het ‘mannenkabinet’ van Rutte barstte in Nederland de discussie los over het geringe aantal vrouwelijke ministers. Ook in Duitsland is het debat over het aantal vrouwen in de politiek weer actueel: de CSU stemt op 29 en 30 oktober over de invoering van een vrouwenquotum in de partij.

CSU wil meer vrouwen in partijtop
© dpa/picture-alliance
Kristina Schröder en Ursula von der Leyen in de Bondsdag.

Actualisatie: Op 29 oktober stemde een krappe meerderheid van 56 procent voor de invoering van een vrouwenquotum in de CSU.

“2011 moet het jaar van de vrouwen worden”, kondigde CSU-leider Horst Seehofer vorige week aan op een bestuursvergadering, aldus dagblad Die Welt. De leiding van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU, wil een vrouwenquotum van 40 procent invoeren voor partijfuncties op provinciaal en landelijk niveau. Het quotum zal niet gelden voor lokale functies. Seehofer is ervan overtuigd een grote meerderheid van stemmen voor het voorstel te krijgen.

Cijfers

Slechts 18 procent van het aantal leden van het CSU is vrouw. Hiermee heeft de conservatieve partij het laagste aantal vrouwelijke leden van alle partijen in de Bondsdag. Met een vrouwenquotum wil de CSU-top hier verandering in brengen. Hiermee is de christelijke partij lang niet de eerste in Duitsland: De Groenen en de SPD hanteren sinds de jaren ’80 al een vrouwenquotum. De CDU sloot zich hierbij aan in 1994.

Het huidige Duitse kabinet telt meer vrouwen dan het Nederlandse: in de bondsregering zijn zes van de zestien ministers vrouw, in het kabinet van Rutte ligt het aantal vrouwelijke ministers op drie van de twaalf. Bovendien laat Duitsland zich al vijf jaar leiden door Angela Merkel, terwijl Nederland nog nooit een vrouwelijke premier heeft gehad. In de nieuwe Nederlandse Tweede Kamer zijn vrouwen met 41,3 procent echter beter vertegenwoordigd dan in de Duitse bondsdag, waar 32,9 procent van de leden vrouw is.

Bedrijfsleven

Ook de discussie over de vertegenwoordiging van vrouwen in het bedrijfsleven is weer aangewakkerd in Duitsland: SPD-voorzitster Manuela Schwesig wil vrouwenquota van minstens 40 procent in het bestuur van commerciële concerns, meldde de Süddeutsche Zeitung afgelopen zondag. Vooral de FDP is hier een fel tegenstander van.

Volgens een onderzoek van weekblad Focus is 69 procent van de Duitsers voor de invoering van minderheidsquota in de politiek, en staat 72 procent positief over de invoering van een vrouwenquotum in het bedrijfsleven.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger