Historisch tekort van 43 miljard

Achtergrond - 23 oktober 2003

(23 oktober 2003) Minister van Financiën Hans Eichel (SPD) zal vandaag bij de presentatie van de supplementaire begroting voor 2003 bekendmaken, dat het Duitse financieringstekort is opgelopen tot 43,4 miljard Euro. Het is daarmee het hoogste tekort ooit in de geschiedenis van de Bondsrepubliek. In Berlijn doen inmiddels geruchten de ronde dat de regering van plan is de BTW te verhogen.

Wolfgang Celement en Hans Eichel Tot vandaag sprak Eichel van een tekort van 42 miljard Euro. Als oorzaken voor het verder oplopen van de schuld noemt hij tegenvallende belastingopbrengsten en hogere kosten door de werkeloosheid. In de oorspronkelijke begroting voor 2003 was een financieringstekort van 18,9 miljard Euro ingecalculeerd.

Eerder liet Eichel al weten dat Duitsland - als gevolg van het tekort - voor het tweede achtereenvolgende jaar niet kan voldoen aan de eisen van het Euro-stablilteitspact. De Europese ministers van Financiën die meedoen aan de Euro, hebben in dit pact met elkaar afgesproken dat het begrotingstekort van ieder afzonderlijk land niet mag oplopen tot meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product. Doel hiervan is de garantie van een sterke Euro. Duitsland zal dit jaar uitkomen rond de 4 procent. EU-commissaris Pedro Solbes, verantwoordelijk voor de economie, heeft zich als reactie op de Duitse situatie "bezorgd" getoond. Hij hoopt dat de economische hervormingen, die de regering met haar Agenda 2010 gepland heeft, snel doorgevoerd kunnen worden. Duitsland heeft van de EU-commissaris tot 2005 de tijd gekregen de financiën op orde te brengen, zodat weer voldaan kan worden aan de eisen van het Stabiliteitspact.

Eichel is niet de enige met slecht nieuws. Vandaag presenteert minister van Economische Zaken Wolfgang Clement zijn conjunctuurprognose voor het lopende en het komende jaar. Ook Clement moet zijn eerdere verwachtingen bijstellen. Ging hij in het voorjaar nog uit van een economische groei van 0,75 procent, nu is deze gecorrigeerd tot een "schwarze Null"; oftewel geen economische groei meer dit jaar. Voor 2004 houdt hij een groei van 1,5 à 2,0 procent voor mogelijk. Voorwaarde hiervoor is dat de wereldeconomie zich herstelt, en in het bijzonder de markt in de Verenigde Staten. Om de prognose voor 2004 daadwekelijk uit te laten komen, moeten de rood-groene hervormingsplannen snel ten uitvoer gebracht worden, aldus de minister.

Ondertussen doen in Berlijn geruchten de ronde dat de regering geheime plannen heeft de BTW te verhogen, om de rode cijfers nog enigszins te beteugelen. Volgens bronnen van de Berliner Zeitung overwegen het kabinet en de top van de SPD-fractie om op de middellange termijn de BTW te verhogen. De Grünen hebben al laten weten hiermee niet akkoord te zullen gaan. Een woordvoerder van Eichel doet het bericht af als "groben Unsinn".

Financial Times Deutschland
Eichel erhöht Neuverschuldung auf über 40 Mrd. Euro

Handelsblatt
Solbes gibt Deutschland mehr Zeit

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Regierung senkt Wachstumsprognose

Berliner Zeitung
Mehrwertsteuer kein Tabu

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger